REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Cineaști români premiați în 2019


     Anul 2019 a început cu succesul lui Marius Olteanu la Berlin, cu Monștri., și s-a terminat cu succesul lui Bogdan Mureșanu, pentru Cadoul de Crăciun – un loc în lista primelor 10 filme propuse pentru nominalizare la Oscar pentru scurtmetraj, câștigat cu un sac de premii, printre care cel al Academiei Europene de Film.
     Premiate cu fost și animațiile regizoarei Anca Damian, scurtmetrajul Telefonul și lungmetrajul Călătoria fantastică a Maronei (calificat pe lista primelor 32 de filme propuse pentru o nominalizare la Oscar pentru animație).
     Între ele, numeroase premii la diferite festivaluri, ceea ce a devenit un lucru obișnuit pentru producțiile românești. Diversitatea tematică, stilistică a filmelor a produs un val al schimbării. Corneliu Porumboiu a venit cu La Gomera, un policier cu accente comice, selectat în competiția de la Cannes, iar Radu Jude a câștigat premii internaționale cu drama reconstituirii istorice „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”.
     Premii internaționale au câștigat și scenografa Viorica Petrovici, la Bari, și regizorul Paul Mureșan, cu scurtmetrajul de animație Ceva.
     Cel mai premiat documentar al anului a fost Profu’, realizat de Alex Brendea.
La rubrica Cineaști este panoul de onoare al premianților, cu link la fișa fiecăruia.


Galerie Foto

Cuvinte cheie: aarc.ro, bogdan muresanu, cineasti romani premiati in 2019, uniunea cineastilor din romania

Opinii: