REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmPremierele românești din cadrul programului „Revoluție în realism”


     Luna de cinema românesc organizată de Institutul Cultural Român din Londra în parteneriat cu British Film Institute între 2 și 30 iunie 2016, intitulată „Revoluție în realism”, intră astăzi în cea de-a patra săptămână.
     Proiectul, cea mai mare panoramă a filmului românesc propusă vreodată cinefililor din Marea Britanie, prezintă o selecție de peste 20 de producții premiate ale ultimilor ani, la care se adaugă, în perioada următoare, două premiere britanice.
     Cea dintâi dintre acestea, programată pentru luni, 20 iunie, în prezența regizoarei, este  proiecția lung-metrajului Autoportretul unei fete cuminți, de Ana Lungu (lansat în 2015 la Festivalul Internaţional de Film de la Rotterdam, deținător al Marelui Premiu obținut la festivalul „Crossing Europe” din Austria și al Premiului pentru regie de la Bucharest IFF), este un film de debut în stilul realismului minimalist consacrat de Cristi Puiu, bine primit de critici, având în centru povestea unei doctorande în inginerie care încearcă să-și câștige independența, menținând într-un echilibru dificil așteptările bărbatului căsătorit cu care consumă o relație amoroasă, ale familiei și ale prietenilor apropiați.
     În 30 iunie, va avea loc, în prezența compozitorului Cristian Lolea, proiecția celui mai recent film semnat de Marian Crișan, Orizont (lansat anul trecut în cadrul festivalului Tallin Black Nights).
     În centrul programului „Revoluție în realism” se află o retrospectivă a filmelor lui Cristi Puiu, regizorul ale cărui căutări cinematografice au stat la originea așa-numitului Nou Val din cinematografia română, dar și proiecții cu o serie de filme definitorii.
     Detalii: film.icr-london.co.uk // www.facebook.com/ICRLondon
(20.06.2016)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: autoportretul unei fete cuminti film, institutul cultural roman londra, orizont film, retrospectiva cristi puiu, revolutie in realism la british film institute, revolution in realism at british film institut

Opinii: