REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Retrospectivă Cristi Puiu, în cadrul programului „Revoluție în realism” de la Londra


     Ampla retrospectivă dedicată filmului românesc în capitala britanică, „Revoluție în realism”, organizată de Institutul Cultural Român din Londra și British Film Institute (BFI), numără deja 12 zile, 33 de proiecții și mai multe evenimente speciale (conferințe, discuții cu publicul, expoziție).
     Cel mai vizionat a fost până acum Aferim! (2015) al regizorului Radu Jude, căruia organizatorii i-au rezervat, pe lângă seara de gală din deschiderea sezonului, o săptămână întreagă de rulare. Critici cu notorietate au recomandat filmul, caracterizându-l în termenii cei mai măgulitori: „de neratat” (Mark Kermode, The Observer, BBC), „un alt tip de cinema românesc decât cel pe care credeți că îl cunoașteți”, „impresionant” (Jonathan Romney, The Independent, Screen International), „uimitor” (Peter Bradshaw, The Guardian), „unul dintre cele mai bune filme ale anului” (Nick James, Sight & Sound).
     Începând de luni, se află în curs de desfășurare și secțiunea specială dedicată regizorului Cristi Puiu, care cuprinde toate scurt- și lungmetrajele pe care proaspătul laureat al Trofeului Transilvania 15 (TIFF), declarat de criticul Geoff Andrew unul dintre cei mai influenți cineaști contemporani, le-a realizat până acum. Retrospectiva Cristi Puiu include filmele: Marfa și banii (2001), Un cartuș de Kent și un pachet de cafea (2004), Moartea domnului Lăzărescu (2005), Aurora (2010), Trei exerciții de interpretare (2013) și Spectrul Europei (2014, contribuția regizorului român la producția-portmanteau Podurile din Sarajevo).
     „Revoluție în realism” este un program realizat și co-curatoriat de către Institutul Cultural Român din Londra împreună cu British Film Institute (BFI).
     Detalii: film.icr-london.co.uk // www.facebook.com/ICRLondon
(15.06.2016)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: cristi puiu, film romanesc, institutul cultural roman londra, noul val romanesc, retrospectiva, revolutie in realism

Opinii: