REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmPremieră „Timebox”, regizat de Nora Agapi


     După mai multe decenii în care Ioan Matei Agapi a documentat viața culturală a orașului Iași, adunând 21.000 metri de peliculă (plus fotografii), el trebuie să își mute locuința, cu tot cu arhivă, în altă parte. Clădirea în care locuia, cu chirie, este în proces de renovare, iar proprietarul – Primăria Municipiului Iași – nu îi oferă un alt spațiu potrivit pentru arhiva sa. Timebox  (regia Nora Agapi), un documentar participativ realizat de fiica lui Ioan Matei Agapi, urmărește relația tată-fiică tocmai în mijlocuri acestei mutări complicate, folosind totodată și fragmente din această arhivă, care funcționează ca scurte flashback-uri în cariera tatălui și în propria lor viață de familie.
     Timebox a avut premiera națională la Astra Film Festival 2018 și premiera  internațională la Festivalului Internațional de Film Documentar de la Jihlava în 2018, unde a fost desemnat Cel mai bun documentar în cadrul secțiunii Between the Seas.
     Filmul a intrat în sălile de cinema în decembrie 2019, după o proiecție specială la Cinema Elvire Popesco. La eveniment au fost prezente regizoarea Nora Agapi și producătoarea Monica Lăzurean-Gorgan.

     „Arhiva conține multe filmări din perioada 1960-1991, pe peliculă de 16mm. Sunt multe subiecte, începând de la viața de zi cu zi, stradă, întâlniri de partid, sărbători de iarnă, conferințe, manifestări culturale, chestii medicale și foarte multe filmări de familie. Plus excursii la munte, în Franța și Iugoslavia – sunt multe”, spune Nora Agapi.
Imagine: Nic Cara
Montaj: Radu Georgescu
 


Galerie Foto

Cuvinte cheie: documentare romanesti, ioan matei agapi, monica lazurean-gorgan, nora agapi, timebox film

Opinii: