REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmPremieră Cinepub: ”Lumea e a mea”, de Nicolae Constantin Tănase


     Cinepub îți prezintă premiera săptămânii, debutul în lungmetraj al regizorului Nicolae Constantin TănaseLumea e a mea (2015), un coming-of-age story, un film despre toate obstacolele pe care le întâlnești pe drumul maturizării.
     Recompensat cu Premiul pentru cel mai bun debut în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania și cu Mențiune specială a juriului în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary, Lumea e a mea e un film absolut necesar ce aduce un aer fresh în peisajul cinematografic românesc, realizat de un regizor tânăr și promițător.
Primul film realizat după absolvire, scurtmetrajul Blu, l-a adus pe Nicolae Constantin Tănase în atenția publicului, câștigând premii importante la Festivalul Internațional de Film Transilvania, 2012, la Best International Short Film din Portugalia și Premiul „Tânără Speranță” la Gopo.
     Larisa, protagonista din Lumea e a mea, are 16 ani și trăiește într-un orășel de la malul mării. E un oraș mic, în care bârfele și veștile circulă repede. E un oraș în care contează imaginea și influența, banii și puterea. Iar ea le vrea pe toate. Și chiar dacă nu le are, luptă pentru ele. Larisa crede în ea. Crede că merită ceva mai bun și mai mult decât are acum. Și mai crede că merită să facă orice pentru a-și îndeplini visurile. Ajunsă sus, pe val, cu toate visurile împlinite: bani, iubit, prieteni, notorietate – Larisa își pierde lumea ei. Se maturizează.
Viața de adolescentă dintr-un mic oraș de la malul mării poate fi foarte dură, iar mixul eclectic de stiluri de filmare (gros-planuri, slow motion-uri, efecte impresioniste ce anunță coșmarurile și momentele de fantezie ale personajului) reflectă această degradare graduală a protagonistei.
     ”Larisa Fugaru, eroina filmului de debut al lui Nicolae Constantin Tănase, Lumea e a mea, aparține familiei de personaje rebele nu chiar fără cauză, care la sfârșitul anilor ’80, se puteau revendica de la Micuța Vera al lui Vasile Piciul sau, mai aproape de zilele noastre, se mișcă pe urmele Rosettei fraților Dardenne. Mici vietăți fragile, în aparență vulnerabile, dar propulsate de energia îndârjirii de a rezista lumii care nu prea vrea să le facă loc.” (Magda Mihăilescu – aarc.ro)
     Din distribuția filmului fac parte actorii Ana Maria Guran, Iulia Ciochină, Oana Rusu, Ana Vătămanu, Florin Hrițcu și Dan Rădulescu.
Detalii:  cinepub.ro
 
(18.06.2021)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: ana maria guran, libra film productions, lumea e a mea film, nae tanase, nicolae constantin tanase, premiera cinepub

Opinii: