REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmPremiera Cinepub – „Ionaș visează că plouă”


     Premiera Cinepub din această săptămână este Ionaș visează că plouă, un documentar semnat de Dragoș Hanciu în cadrul Aristoteles Workshop 2017.
     Bătrânul Ionaș trăiește într-un sat izolat din Maramureș, de unde drumul nu mai duce decât în pădure. În fiecare an, din iulie și până la începutul lui octombrie, Ionaș își petrece nopțile păzindu-și, de unul singur, lanul de porumb de mistreții care amenință să-i mănânce agoniseala.
     „Pericolul cel mare este somnul. Ionaș știe că atunci când doarme nu este conștient de ce se întâmplă în jur, decât dacă visează. Conflictul se naște dintr-un tumult interior antrenat de visele recurente cu tatăl său. El crede că atunci când visează oameni care au murit, plouă. Iar ploaia aduce negreșit mistreții. Deși lupta cu somnul și mistreții poate să pară mică, pentru existența nocturnă a lui Ionaș este esențială. Ionaș duce un război cu timpul pe care nu îl poate învinge, realizând într-un final că este un simplu om”, spune Dragoș Hanciu.
     Dragoș Hanciu și-a petrecut aproape jumătate din viață făcând skateboarding și, astfel, a intrat în contact, mai întâi, cu fotografia, și apoi cu filmul. Aparține noului val de tineri cineaști români. S-a născut în 1993, la Orăștie, a absolvit Regie de film la U.N.A.T.C. București. Primul său documentar, Brudina (despre doi bărbați care conduc un pod mobil/luntre a lui Caron) a fost nominalizat acum doi ani la categoria Documentar de scurtmetraj la Premiile Gopo. Al doilea documentar, Ionaș visează că plouă a câștigat premiul Atelierului Aristoteles, ediția a XI-a, în cadrul căruia a fost realizat.
     Detalii: www.cinepub.ro
(01.11.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: aristoteles worshop, cinepub, dragos hanciu, filme romanesti online, ionas viseaza ca ploua film

Opinii: