REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmOWR 12 – Cum am construit democrația după 1989


     Între 15 și 24 martie are loc cea de-a 12-a ediție a Festivalului One World Romania, în șase locații din centrul Bucureștiului. Tema principală a ediției o reprezintă cei 30 de ani trecuți de la Revoluția din 1989.
     Începând chiar cu ziua deschiderii festivalului, vineri, 15 martie, vor avea loc la trei evenimente speciale legate de tema principală a OWR 12 în mai multe spații din Palatul Universul.
     De la orele 17 și 22, la Linotip, vor avea loc primele două reprezentații ale noului performance realizat de Nicoleta Lefter , „AN TAN TINA”. De la ora 20, la Mezanin, publicul e invitat la o dezbatere despre mișcările civice și primele partide de opoziție apărute în anii '90, la care participă Ana Blandiana, Radu Filipescu, Mona Muscă, Smaranda Enache, Radu Vancu. De la orele 19 și 21, la Salonul de Proiecte, rulează două programe tematice care plasează producția studioului „Alexandru Sahia” într-o perspectivă temporală mai largă ce include momentul 1989 și anii imediat următori.
     Miercuri 20 martie, după proiecția specială a documentarului După revoluție (Cinema Elvire Popesco, 20:15), are loc o discuție cu regizorul filmului, Laurențiu Calciu, și cu Nicolae Rațiu, în cadrul evenimentului „Primul an de democrație, întâiul an de confuzie”. Despre un alt moment important din perioada 1990 se va discuta vineri, 22 martie de la ora 17:00 la POINT, în cadrul dezbaterii „Constituţia de după Revoluţie”. Participă la dezbatere Simina Tănăsescu, profesor de drept constituțional, Tiberius Tănase, jurist şi istoric, Péter Eckstein-Kovács, avocat pentru drepturile omului, și în rolul moderatorului: Codru Vrabie, activist civic.
     După proiecțiile filmului Martorii lui Putin de sâmbătă, 23 martie (Cinemateca Eforie, 14:00), și de dumincă, 24 martie (Cinema Elvire Popesco, 16:30), Anton Breiner și Armand Goșu vor modera câte o discuție cu unul dintre cei mai activi militanți pentru consolidarea democrației în Rusia, jurnalistul și activistul Oleg Kozlovsky, organizator a numeroase acțiuni non-violente pentru apărarea democrației și a drepturilor omului în Rusia, Belarus, Ucraina și Moldova.
     Duminică, 24 martie, de la ora 15:00, tot la POINT, are loc dezbaterea „România în Uniunea Europeană – filmul aderării”, în cadrul căreia încercăm să aflăm care au fost pașii, obstacolele și compromisurile pe baza cărora cele două părți au negociat aderarea, precum și ce efecte a avut ea asupra țării, dar și ce influențe a avut integrarea României asupra Uniunii Europene.
     Tot duminică, 24 martie, de la ora 18:00, la POINT, ne amintim „Din pre-istoria publicității”, alături de câțiva dintre pionierii industriei – Raluca Feher, Șerban Alexandrescu și Alina Gavrilă.
     Privim în trecut, analizăm prezentul – nu doar din punct de vedere economic și politic, ci și din punct de vedere social. Una dintre victoriile democrației, deși obținută târziu, a fost abrogarea articolului 200 din Codul Penal și dezincriminarea homosexualității. Mai bine de 60 de ani, România a condamnat cu închisoarea relațiile între persoane de același sex. Împreună cu Florin Buhuceanu și cu invitații săi ascultăm joi, 21 martie, de la ora 18:00, la POINT povești personale care reconstruiesc campania de advocacy începută în anii '90 de ACCEPT pentru dezincriminarea homosexualității (obținută în 2001). Documentarea pentru acest eveniment a fost realizată prin utilizarea de materiale din Arhiva ACCEPT, care vor fi prezentate în premieră în cadrul One World Romania.
     Duminică, 24 martie, de la ora 11:00, va avea loc un „Tur urban: Gay în Bucureștiul articolului 200”, ghidat de poetul Dominic Brezianu și Florin Buhuceanu, președintele Asociației ACCEPT.
     Pornind de la filmul Adinei Pintilie Touch Me Not și de la volumul produs de Post Modernism Museum, „Erotism și sexualitate în Epoca de Aur”, de Cosmin Nasui, Cristian Vasile și Călin Hentea, OWR propune dezbaterea „Despre intimitate și sexualitate în prezent și în Epoca Ceaușescu” (duminică, 24 martie, ora 14:30, Cinemateca Eforie).
     Sâmbătă, 23 martie, au loc două evenimente dedicate arhitecturii orașelor: „Traseu prin Bucureștii demolați”, organizat împreună cu ARCEN, de la ora 17:00, și dezbaterea „Urmele arhitecturii în prezent”, la ora 21.15, la Cinema Elvira Popescu.
     Detalii: One World Romania
(11.03.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: evenimentele one world romania 2019, festival de film documentar bucuresti, festival de film drepturile omului, one world romania 2019

Opinii: