REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



15 martie - Deschiderea One World Romania 12


     Vineri, 15 martie 2019, la Palatul Universul, are loc deschiderea oficială a celei de-a 12-a ediții a One World Romania – Festivalul de Documentar și Drepturile Omului. Va fi  o zi plină de evenimente din care va fi greu să alegi, de la prânz și până după miezul nopții.
     Deschiderea oficială începe la ora 12:00 la Apollo111 cu proiecția-eveniment a documentarului Suflete moarte, realizat de regizorul chinez Wang Bing. După proiecția-maraton de nouă ore - care include două pauze - a documentarului, va avea loc o discuție cu Andrei Gorzo, unul din cei mai importanți critici de cinema din România.
     Începând cu ora 17:00 la Mezanin are loc evenimentul PechaKucha. Istoria recentă și istoria reticentă, în cadrul căruia ce zece invitați vor discuta despre istorie și educație alternativă cu elevi, studenți, sportivi, artiști sau jurnaliști. Intrarea este liberă, în baza unei rezervări și a locurilor disponibile.
     La Mezanin de la ora 20:00 are loc dezbaterea De la cetățean la om politic: mișcări civice și partide politice în anii ’90. Ce putem învăța astăzi din experiența perioadei de după Revoluție de la oamenii care au încercat să schimbe ceva, organizându-se în stradă, intrând (sau nu) în politică? Ne povestesc experiențele lor Ana Blandiana, Radu Filipescu, Mona Muscă, Smaranda Enache și Radu Vancu, într-o discuție moderată de Alexandru Solomon. Intrarea este liberă, în baza unei rezervări și a locurilor disponibile.
     La Linotip ne bucurăm vineri, 15 martie, de premiera unui nou performance realizat de Nicoleta Lefter. „An tan tina” e o adaptare a cărții Anei Blandiana, „Fals tratat de manipulare” și - în cuvintele Nicoletei Lefter - „este o încercare de a mă raporta la vremurile ciudate politic pe care le trăim în momentul ăsta în Romania. (…) Ce s-a întâmplat în decembrie 1989, acum treizeci ani, a însemnat pentru mine un act de curaj și nu o manipulare a unor tineri de către sistemul comunist.(…) Performance-ul «An tan tina» este o paralelă între tipul de manipulare folosit în comunism și tipul de manipulare folosit astăzi.” Cele două reprezentații din ziua deschiderii One World Romania au loc de la orele 17:00 și 22:00, iar biletele sunt disponibile aici. Ulterior, pe toată perioada festivalului, „An tan tina” poate fi văzut la POINT în următoarele date: 16, 18, 20, 22 și 24 martie, de la ora 22:00.
     La Salonul de proiecte, începând de la ora 19:00, respectiv 21:00, vor fi proiectate două calupuri de scurtmetraje Sahia Vintage – „Lecții de viață” și „Despre timp și vremuri”. Întrucât tema centrală a ediției o reprezintă trecerea celor 30 de ani de la Revoluție, scurtmetrajele selectate pentru cele două programe includ momentul 1989 și anii imediat următori. Cum au trecut documentariștii de atunci prin toate schimbările venite odată cu schimbarea regimului? Cum au scăpat de etichetele puse în timpul regimului comunist și care a fost impactul acestora asupra filmelor realizate de ei? Haideți să aflăm împreună cum ne pot ajuta arhivele să ne regândim relația cu trecutul. După fiecare program Sahia Vintage dezbatem ce am vizionat alături de Adina Brădeanu, curatoarea proiectului, și de gazdele evenimentului de la Salonul de proiecte, Alexandra Croitoru și Ștefan Sava.
     După o zi întreagă de proiecții și dezbateri, OWR vă invită la dans și relaxare de la ora 23.00, la Apollo 111, la concertul Future Nuggets – Love Never Gets Our of Style.
     Detalii: www.festival-oneworld.ro
(28.02.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: drepturile omului, festival de film documentar bucuresti, one world romania 2019, sahia vintage

Opinii: