REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



One World Romania online din mai până în septembrie


     Deși ediția a 13-a a Festivalului One World Romania a fost amânată până spre sfârșitul verii, organizatorii plănuiesc să își țină publicul în priză pe parcursul următoarelor luni. Începând din luna mai și până în septembrie aceștia vor organiza, constant, o serie de evenimente și de proiecții online.
     Mai întâi, se reia Cineclubul OWR, într-o formulă compusă din conversații live cu cineaști și streaming-ul unor filme importante din cariera lor. Prima ediție online a Cineclubului se va concentra asupra operei timpurii a cineastei franceze Dominique Cabrera. 
     De azi, 1 mai, până vineri, 15 mai vor fi disponibile pe platforma Eventbook trei filme ale sale: Cronica unei suburbii oarecare / Chronique d'une banlieue ordinaire (Franța, 1992), O poștă în La Courneuve / Une poste à la Courneuve (Franța, 1994) și Mâine și tot mâine - Jurnal din 1995 / Demain et encore demain, journal 1995 (Franța, 1995). Biletele costă 10 lei sau 5 lei cu tarif redus.
     În paralele, festivalul organizează o retrospectivă de filme proiectate de-a lungul timpului în cadrul Cineclubului OWR. De azi, 1 mai, și până sâmbătă, 30 mai, vor fi disponibile pe platforma Eventbook trei filme grupate în seria tematică consacrată perioadei de tranziție a blocului estic de la comunism la capitalism: Deșeuri voluminoase / Spermull  (r. Helke Misselwitz, Germania, 1991), Adio, iarnă / Winter ade (r. Helke Misselwitz, Germania de Est, 1988) și Timpul încarcerat / Verriegelte Zeit (r. Sybille Schönemann, Germania, 1990).
     În așteptarea momentului în care se vor putea relua proiecțiile în țară, KineDok se lansează online cu documentarul croat Srbenka. Prezentat în cadrul competiției OWR 2019, filmul explorează tensiunile sârbo-croate dintr-o perspectivă inedită, și anume prin documentarea pregătirii unei piese de teatru ce reconstituie o crimă comisă din motive etnice în anii '90. Filmul va fi disponibil pentru vizionare online începând cu data de 10 mai, urmând ca pe 28 mai să aibă loc o discuție live cu regizorul filmului, Nebojša Slijepčević.
     Apoi, începând cu luna iunie, tot în spațiul virtual se va inaugura și "Anticamera OWR13", în cadrul căreia vor fi inițiate, o dată la fiecare două săptămâni, discuții live cu o parte a invitaților speciali ai One World Romania, ediția a 13-a (Ross McElwee, Claire Simon, Radu Jude și mulți alții). Cu această ocazie se vor proiecta câteva dintre filmele cineaștilor. 
Detalii: One World Romania
     
(01.05.2020)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: kinedok online, one world romania 2020, one world romania online

Opinii: