REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmOne World Romania 11. Get Real!


     Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania are loc între 16 și 25 martie 2018 la București. Timp de 10 zile, drepturile omului  în cinema și nu numai, la CinemaPRO, Cinemateca Eforie, Cinemateca Union, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, ARCUB, Rezidența BRD Scena 9 și la Muzeul Național de Artă Contemporană. Hub-ul central al Festivalului One World Romania 11 va fi organizat la ARCUB Gabroveni.
     După 10 ediții de succes, festivalul are echipa îmbogățită, o echipă cu o abordare proaspătă, atât în selecția documentarelor, cât și în comunicarea și identitatea vizuală a festivalului. Pentru ediția cu numărul 11 festivalul se va extinde semnificativ față de anii trecuți - crește numărul zilelor de la 7 la 10 și al documentarelor din selecție la peste 70.
     „GET REAL!” este mesajul One World Romania în anul centenarului. Documentarele și evenimentele pregătite de One World Romania propun o excursie în afara zonei noastre de confort, dincolo de granițele mistificării trecutului.
     Ca în fiecare an, filmele celei de-a 11-a ediții sunt împărțite în mai multe secțiuni tematice, care vor beneficia atât de proiecții urmate de dezbateri, cât și de evenimente conexe în diferite formate. Focusurile ediției sunt dedicate unor domenii și subiecte care au provocat recent dezbateri ample la nivelul societății, precum adaptarea educației la rigorile secolului al XXI-lea, asaltul politic asupra justiției, revirimentul rasismului, supremației albe și iliberalismului în întreaga lume, reformularea politicilor care privesc persoanele LGBTQ sau tratamentul acordat refugiaților de statele europene.
     Prima secțiune, „Istorii încă relevante”, va prezenta spectatorilor 10 filme documentare recente, care scot în evidență modurile complexe în care trecutul modelează încă prezentul, peste tot în lume. 
The Other Side of Everything, realizat de Mila Turajlic, proaspătul câștigător al Marelui Premiu la IDFA, cel mai important festival de film dedicat exclusiv documentarului, redă povestea unei familii burgheze aflate la răscrucea istoriei în centrul Belgradului.
     Karl Marx City, unul dintre documentarele favorite ale criticilor internaționali, este cronica spaimelor și căutărilor co-regizoarei Petra Epperlein legate de relația tatălui ei cu Stasi, aparatul de supraveghere al Germaniei de Est.
     Absent without Leave este o poveste deopotrivă personală și politică, în care regizorul taiwanez de origine malaeziană Lau Kek-Huat pornește în căutarea bunicului său, prezent în viața lui doar sub forma unui portret misterios de familie. După ce fost selectat la Busan, în cel mai mare festival de film al Asiei și a primit premiul publicului în Singapore, producția taiwaneză a fost interzisă în Malaezia, pe motiv că bunicul regizorului fusese membru al Partidului Comunist, un subiect încă cenzurat în Malaezia din motive care sunt dezvăluite treptat în film.
     Alte secțiuni principale, evenimente speciale și surprize din programul One World Romania 2018 vor fi dezvăluite în curând pe site-ul www.oneworld.ro și pe pagina de Facebook
(11.01.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: drepturile omului, festival de film bucuresti, festival de film documentar, one world romania 2018

Opinii: