REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



”Octav”, de Serge Ioan Celebidachi, pe DVD


     Lungmetrajul de debut al lui Serge Ioan Celebidachi este o apariție specială în filmul românesc. O poveste nostalgică despre un bătrân plecat de mult timp din țară, reintors pentru vânzarea casei părintești. Cotrobăind prin ungherele prăfuite ale conacului boieresc, Octav își retrăiește copilăria, vremea fericită a inocenței. Filmat cu o stilistică picturală de către directorul de fotografie Blasco Giurato, pelicula îl are în rolul principal pe Marcel Iureș. Atitudinea, părul și machiajul îl transformă pe actor într-un bătrân de peste 70 de ani, care seamănă foarte mult cu tatăl regizorului, Sergiu Celebidache.
     Octav nu părea genul de film care să aducă publicul românesc în sala de cinema, este departe de orice producție comercială. Cu toate astea, este încă în cinematografe, după ce în 2017 a fost campion la box office, performanță pentru care a primit Premiul Publicului la Gala Gopo 2018.
     Lansarea pe DVD i-a adus împreună pe regizor, actorul Marcel Iureș, copiii Alessia Tofan și Eric Aradits, producătoarea Adela Vrânceanu-Celebidachi.

Regizorul Serge Ioan Celebidachi ne-a vorbit despre alegerile pe care le-a făcut pentru acest film, dar și despre întâlnirile cu publicul românesc.
Marcel Iureș, care n-a mai jucat într-un film românesc de la Tatăl fantomă (2011), dar a avut roluri în producții americane și englezești, ne-a vorbit despre ce l-a determinat să aleagă această propunere.   
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu
 


Galerie Foto

Cuvinte cheie: alessia tofan, eric aradits, marcel iures, octav film, octav filmul pe dvd, serge ioan celebidachi

Opinii: