REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmNoutăți din cinematografia maghiară și premiere în programul TIFF Oradea


     Două debuturi cinematografice remarcabile, o comedie romantică proiectată în premieră în România și un titlu care a impresionat juriile internaționale, îmbogățesc programul celei de-a doua ediții TIFF Oradea cu o selecție de noutăți surprinzătoare. Între 6 și 8 septembrie, cele mai apreciate filme produse recent în Ungaria, vin la întâlnirea cu publicul însoțite de regizorii și protagoniștii lor. Selecția filmelor a fost realizată cu sprijinul lui Zágoni Bálint, curator al Zilei Maghiare în cadrul TIFF și editor al publicației Filmtett.  
     În premieră în România, cinefilii din Oradea vor urmări Open (Nyitva), un film de Orsi Nagypal–povestea savuroasă a unui cuplu care decide să-și salveze relația păstrându-și legătura emoțională, dar condimentând totul cu puțină aventură. Comedia romantică va rula în sala Filarmonicii de Stat din Oradea, cel mai nou spațiu-partener TIFF.
     O abordare îndrăzneață și foarte actuală, Sper să mori data viitoare : ) (Remélemlegközelebbsikerülmeghalnod : )) este o poveste captivantă și revoltătoare în egală măsură. Protagonista este o adolescentă 16 ani îndrăgostită nebunește de profesorul ei de engleză. Fără stea pe gânduri, ea se aruncă într-o aventură amoroasă virtuală care-i va aduce multe bătăi de cap. Povestea ei de iubire se va transforma în cel mai urât coșmar, iar despre film va povesti mai multe chiar regizorul Mihály Schwechtje, invitat special la TIFF Oradea.
     Valea cu flori (Virágvölgy) este debutul energic al regizorului László Csuja și filmul maghiar care s-a remarcat la Karlovy Vary în 2018, unde a fost distins cu Premiul Special al Juriului și Premiul East of West. O aventură bizară cu elemente de roadmovie și imagini de basm, povestea o urmărește pe Bianka, o tânără nonconformistă, în încercarea ei de a-și întemeia o familie alături de un bebeluș răpit și un tânăr ușor rătăcit.
     Versuri pocite (Rosszversek), cel mai nou film al regizorului Gábor Reisz, a impresionat peste 50.000 de spectatori în Ungaria și a fost premiat în 2018 la Torino. O odă emoționantă adusă masculinității, în toată fragilitatea și sensibilitatea ei, filmul îl urmărește pe Tamás, un tânăr de 33 de ani, proaspăt părăsit de iubita lui
Biletele pentru TIFF Oradea 2019 vor fi disponibile în curând pe tiff.eventbook.ro sau pe TIFF Official APP, aplicația care va conține programul ediției și va asigura, totodată, accesul rapid în spațiile de proiecție. Aplicația poate fi descărcată în forma ei nouă din AppStore și Google Play Store.
     TIFF Oradea este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) și Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (Visit Oradea) cu sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Oradea. Prezentat de: Banca Transilvania. Parteneri instituționali: Universitatea Partium, Filarmonica de Stat Oradea,  Muzeul Orașului Oradea, Manifest pentru Oradea.
Detalii: facebook
(29.08.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: tiff oradea 2019

Opinii: