REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmNoaptea Albă a Filmului Românesc revine pe 22 septembrie


     Pe 22 septembrie, la cea de-a 8-a ediție a evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc, publicul bucureștean va putea vedea cele mai noi povești regizate de cineaști români, precum și filme devenite clasice. În plus, spectatorii vor afla detalii din culise chiar de la realizatorii acestor producții, într-o singură noapte.
     Muzeul Țăranului Român, Cinema Elvire Popesco, Grădina cu Filme, Unteatru, J’ai Bistrot și Deschis Gastrobar sunt câteva dintre locațiile în care vor avea loc proiecții. Lor li se vor adăuga altele noi în diferite sectoare ale Bucureștiului, pentru a facilita accesul cât mai multor iubitori de film românesc la eveniment.
     Pe 22 septembrie, dintre producțiile lansate în ultimul an, spectatorii vor putea urmări Ana, mon amour (regia Călin Peter Netzer), un film nerecomandat minorilor despre o relație de cuplu complexă și toxică, premiat la Berlin cu Ursul de Argint pentru contribuția artistică. Inimi cicatrizate (regia Radu Jude), distins cu Premiul Special al Juriului la Locarno, Premiul Zilele Filmului Românesc la TIFF și patru trofee Gopo, are în centru o poveste de dragoste și este o adaptare liberă după opera literară a lui Max Blecher, cu Lucian Teodor Rus, Ivana Mladenović și Ilinca Hărnuţ în rolurile principale.
     „Un film despre abuz și manipulare”, cum descrie Adrian Sitaru cea mai recentă producție a sa, Fixeur îl are ca protagonist pe Radu, un stagiar la biroul din București al Agenției France Presse, căruia i se dă ocazia de a-și dovedi competențele, dar care înțelege că înverșunarea cu care își urmează vocația este una îndoielnică. Vara s-a sfârșit (regia Radu Potcoavă) readuce atmosfera de la finalul anilor ‘90, în preajma eclipsei, când doi puști se împrietenesc și iau decizii care le va afecta viețile. Ultima zi, regizat de Gabriel Achim, este un „thriller comic” despre un bărbat dintr-un oraş de provincie care s-a hotărât să se călugărească. Primarul, polițistul şi liderul Asociaţiei Tinerilor Creştini din oraş îşi conduc prietenul pe drumul spre mânăstire. Primarul, regizor amator, are şi nişte planuri secrete pentru el.
     Secțiunea 10 ani de la debut, inaugurată la ediția de anul trecut a Nopții Albe a Filmelor Românești, aduce o proiecție specială a filmului California  Dreamin’ (Nesfârșit), regizat de regretatul Cristian Nemescu și distins cu Premiul Un Certain Regard la Cannes. În timpul războiului din Kosovo, într-un mic sat din România, şeful de gară opreşte un tren NATO ce transportă echipament militar și refuză să-i dea aprobare să plece. În rolurile principale, Armand Assante și Răzvan Vasilescu.
     Acestor producții li se adaugă și o selecție a celor mai noi scurtmetraje românești, care au rulat în cadrul TIFF 2017, în Zilele Filmului Românesc. Din selecție fac parte  Offstage  (regia Andrei Huțuleac), Sechestrați fără voie (regia Tudor Botezatu), Prima noapte (regia Andrei Tănase), Fragment 22 (regia Stela Pelin) și No Man’s Land (regia Marius Olteanu). În plus, programul va include și două filme-surpriză care vor fi anunțate chiar pe 22 septembrie, cu puțin timp înainte de proiecția lor.
     Detalii: facebook
(05.09.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: ana mon amour film, fixeur film, inimi cicatrizate film, noaptea alba a filmului romanesc bucuresti 2017, scurtmetraje romanesti

Opinii: