REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Noaptea Albă a Filmului Românesc 2015: 4.000 de spectatori la Cluj și București


     Vineri seară, pe 18 septembrie, publicul din București și Cluj a avut parte de un maraton cu filme românești, contemporane și clasice.
     Ajuns deja la cea de-a 6-a ediție, Noaptea Albă a Filmului Românesc a atras peste 4.000 de spectatori, conform organizatorilor. Programul a fost divers și s-a desfășurat în mai multe locații, săli de cinema și spații neconvenționale. Printre cele mai așteptate evenimente a fost avanpremiera de la Cinema studio a filmului Anei Lungu Autoportretul unei fete cuminți, iar întâlnirea ulterioară cu regizoarea a provocat o discuție despre actori, iubire și feminism. Filmul intră în cinematografe pe 25 septembrie.
     Tot la Cinema Studio au fost Aferim! (r. Radu Jude) și o vizionare specială a Un etaj mai jos, la care au fost prezenți membri ai echipei: regizorul Radu Muntean, scenariștii Răzvan Rădulescu și Alex Baciu, actorii Iulian Postelnicu, Oxana Moravec și Maria Popistasu, directorul de imagine Tudor Lucaciu și producătorul delegat Oana Kelemen. Un etaj mai jos rulează pe marile ecrane din România de pe 18 septembrie.
     La Dianei | 4 spectatorii au putut să vadă documentarele Toto și surorile lui, Bondoc, Omul Pasăre și să-i întâlnească pe realizatori pentru o sesiune de întrebări și răspunsuri.
      De ce eu? a fost prezent la CinemaPRO, proiecția fiind urmată de o discuție cu regizorul Tudor Giurgiu și actrița Andreea Vasile.
     O locație nouă pentru Noaptea Albă a fost Deschis Gastrobar, care s-a dovedit a fi populară în rândul spectatorilor. Aici au rulat o parte dintre scurtmetrajele românești din programul TIFF 2015: Omulan, Scor alb, Ramona, Black Friday. Cealaltă jumătate a fost proiectat la J’ai Bistrot: Dispozitiv 0068, Artă, Vacanță la țară.
     „La fiecare editie observăm cum tinerii empatizează din ce în ce mai mult cu cinematografia românească, fapt ce ne bucură și ne dă încredere să continuăm. La fiecare Noapte Albă aducem în fața publicului filme de calitate, în premieră sau avanpremieră, pentru a crește numărul de spectatori în sălile de cinema. Bineînțeles, nu uităm nici de filmele clasice, ce au rămas în istoria filmului românesc și, în fiecare an, vizionăm ceea ce putem numi simplu «ora de istorie a cinematografiei românești»”, a declarat Ramona Șărbu, project manager Noaptea Albă a Filmului Românesc.
     Noaptea Albă a Filmului Românesc este un eveniment organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia Film şi Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.
Parteneri eveniment București: Uniunea Cineaştilor din România, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Institutul Francez, Ambasada Franței în România, ArCuB, CinemaPRO, Dianei | 4, J’ai Bistrot, Deschis Gastrobar
     Detalii: Romfilmpromotion.ro // Facebook


Galerie Foto

Cuvinte cheie: aferim film, autoportretul unei fete cuminti film, de ce eu film, noaptea albă a filmului românesc 2015, spectatori noaptea alba a filmului romanesc, un etaj mai jos film

Opinii: