REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmNexT 2017: programele Arthouse Shorts și European Film Academy: Short Matters!


     Festivalului Internațional de Film NexT (22-26 iunie) aduce și anul acesta pe ecranele românești scurtmetraje ale unor nume sonore ale cinematografiei internaționale prin intermediul unor secțiuni deja consacrate în cadrul festivalului: European Film Academy: SHORT MATTERS! Tour și Arthouse Shorts.
     Arthouse Shorts demostrează că scurtmetrajul nu este un gen minor, dedicat realizatorilor care se pregătesc să debuteze în lungmetraj. Filmele din această secțiune sunt făcute de regizori deja cunoscuți în cinemaul de artă, care au decis să se întoarcă, într-un film recent, la formatul scurt.
     Filmul Vapour (regia Apichatpong Weerasethakul) este o meditație cu subtext politic despre abilitatea aparatului de filmat de a revela și de a ascunde în același timp. Plasat in viitor, The Hunchback, al regizorilor Gabriel Abrantes și Ben Rivers, este o distopie care dă în vileag agresivitatea naturii umane. Folosindu-se de pretextul unui team building organizat de o corporație, protagonistul riscă să devină victima propriilor colegi. The Hedonists, regizat de Jia Zhang-ke, este o comedie care urmărește încercările a trei bărbați de a-și găsi un loc de muncă în urma închiderii minei la care lucrau. Inspirat de povestea femeii care a construit conacul Winchester, popular pentru arhitectura sa nefuncțională, cu uși care nu duc nicăieri și scări care sfârșesc în tavan, scurtmetrajul Sarah Winchester, Ghost Opera, în regia lui Bertnard Bonello, evocă amintirea controversatului personaj și povestea care stă în spatele construcției neobișnuite.
     European Film Academy: SHORT MATTERS! Tour este turneul organizat de Academia Europeană de Film pentru a prezenta scurtmetrajele nominalizate la Premiile Academiei într-o serie de festivaluri şi instituţii din Europa. Cele 13 filme abordează genuri cinematografice diverse în registre diferite, vorbind despre teme actuale. 9 Days - From my window in Aleppo (regia Thomas Vroege, Floor van der Meulen și Issa Touma), câștigătorul premiului pentru cel mai bun scurtmetraj la ediția de anul acesta, surprinde primele nouă zile ale conflictului din Aleppo prin ochii celebrului fotograf sirian Issa Touma. Tema războiului este abordată și în animația regizată de Florian Grolig, In the distance, ce urmărește un personaj care s-a autoizolat în apartamentul său pentru a sta departe de haosul unui conflict armat. Într-un complet altfel de registru, Samuel Lampert abordează cu umor în The Wall problema locuirii, folosind drept pretext pentru o astfel de discuție momentul în care personajul principal decide să bată un cui pentru a agăța o fotografie. Zgârie-norii fără personalitate ai Honk-Kong-ului, care ascund locuinţe înghesuite în care trăiesc diverşi anonimi, devin teritoriul de joacă al regizorului.
(06.06.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: academia europeana de film, arthouse shorts, efa short matters, festival de scurtmetraj bucuresti, next 2017

Opinii: