REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmMeseriile viitorului în industriile culturale și creative: pentru nativii digitali


     În cadrul proiectului „Industrie culturală 4.0: profesii creative ale viitorului” se produc materiale video cu profesioniști din domenii creative, interdisciplinare, contemporane, concentrate pe ghiduri de interviu ample și create prin intermediul metodei de transfer de cunoștințe generative. Proiectul se adresează „nativilor digitali” din România, termen popularizat de consultantul în educație Marc Prensky în articolul său din 2001, intitulat „Digital Natives, Digital Immigrants”, în care se referă la declinul contemporan al educației (americane) și la eșecul educatorilor de a înțelege nevoile studenților moderni.
În pandemie, rândurile nativilor digitali din România s-au îngroșat - aceștia sunt localizați fizic oriunde, tehnologia permițându-le acces la diferite tipuri de conținut, fie dedicat divertismentului, informării, fie profesionalizării sau transferului de cunoștințe.
     Prin noile tehnologii se realizează o democratizare a accesului la conţinuturi culturale, iar „Industrie culturală 4.0: profesii creative ale viitorului” oferă un conţinut curatoriat tuturor celor interesaţi de profesii specifice industriilor culturale și creative, indiferent de zona geografică în care se află. Fiind disponibile pe o platforma online www.formareculturala.ro, materialele video/audio și text sunt uşor accesibile tinerilor care locuiesc în mediul rural ori urban, având posibilitatea să le acceseze de pe orice device.
     Accesul tinerilor la aspecte relevante referitoare la profesii creative este o realitate românească pe care proiectul „Industrie culturală 4.0: profesii creative ale viitorului” o adresează direct. Tinerii, din zona rurală şi oraşe mici ale ţării, au ocazii extrem de reduse de interacţiune cu profesionişti şi întreprinzători care să reprezinte modele pentru ei. Chiar şi în marile centre universitare ale ţării, studenţii au rareori ocazia să interacţioneze cu profesionişti care să le împărtăşească aspecte practice ale profesiei pe care ar fi interesaţi să o urmeze.
     În cadrul „Industrie culturală 4.0: profesii creative ale viitorului”, după o selecție inițială de profesioniști români care folosesc noi tehnologii, instrumente creative sau au meserii noi, printre specialiștii invitați în proiect se numără: Alina Calistru - Community Engagement Manager la ANIS – Asociaţia Patronală a Industriei de Software și Servicii din România; Ana-Maria Stancu - fondator, director, asociația E-CIVIS și compania Bucharest Promo Robots; Olivia Vereha - User Experience Designer, Code4Romania; Răzvan Florian - cercetător, președinte al Institutului Român de Știință și Tehnologie; Anamaria Hâncu - Co-founder Let’s Do It, Romania!, Promotion Manager INNA, Antonia, Delia; PR & CSR Manager SAGA Festival, Sound of Bucharest; Alina-Aura Silivestru - innovation manager, digital planner, head of media, lead manager; Mihai Lupu - managerul general al Federației Patronatelor din Industriile Creative.
     Proiectul se subscrie și conceptului de „a patra revoluție industrială”, care estompează diferențele dintre sfera fizică, digitală și biologică și integrează sistemele cibernetico-fizice și internetul obiectelor („Internet of Things” - IoT), datele mari („big data”) și cloud computing-ul, robotica sau sistemele bazate pe inteligență artificială. Conceptul a apărut în 2016, odată cu volumul omonim al lui Klaus Schwab, fondator şi preşedinte executiv al Forumului Economic Mondial, gazdă anuală pentru peste 3000 de lideri politici, economici, din ştiinţă şi cultură. Conceptul se referă la o combinaţie de tehnologii care schimbă modul în care trăim, muncim şi interacţionăm. În comparație cu revoluțiile industriale anterioare, cea de-a patra evoluează într-un ritm exponențial, nu liniar.
     Proiect cultural cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional Parteneri: Modernism.ro, Muzeul Național al Literaturii Române București, The Institute
Detalii:formareculturala.ro
 
(22.11.2021)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: formare culturala, meseriile viitorului, profesii creative

Opinii: