REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film„Maria, Regina României” a câștigat Premiul publicului la Les Films de Cannes à Bucarest


     Maria, Regina României, proiectat în avanpremieră, în cadrul Festivalului Les Films de Cannes, a fost declarat câștigător, prin votul publicului, în secțiunea Avanpremierele Toamnei. Filmul a umplut sălile de cinema din Cluj, Iași, Timișoara, Botoșani, București și Brașov, proiecțiile fiind urmate de sesiune Q&A cu echipa filmului.
     Maria, Regina României va intra pe marile ecrane din 8 noiembrie.
    „Etapa de pre-producție a fost minunată. A avut loc un casting atât în București, cât și la Londra. Am apreciat, încă de la început, talentata echipă cu care am lucrat. Oameni înzestrați, precum Gabriel Kosuth (imaginea), Ana Ioneci și Claudia Bunea (costumele), Nora Dumitrescu și Laura Russu (scenografia), sunt doar o mică parte din cei care ne-au fost alături. Amploarea producției filmului a fost extraordinară”, a declarat Alexis Sweet Cahill, regizorul filmului.
     Pentru realizarea filmului, au fost refăcute locații, decoruri, piese de mobilier, respectându-se întocmai modelul original. „Au fost recreate în postproducție zone din Calea Victoriei, Gara de Nord, Gara din Lyon, pentru a recrea prin toate detaliile atmosfera acelor ani. Filmările au avut loc în România și Franța și au pus în valoare locații autentice, precum biroul Regelui și al Reginei, Palatul Cotroceni, Castelul Peleș, Quai d’Orsay din Paris. De fapt, aici a fost adevărata încercare, să redăm o atmosferă onestă, sinceră a unui moment prea puțin cunoscut din istoria noastră”, spune producătorul filmului, Gabi Antal.
     Realizat după ideea lui Brigitte Drodtloff, alături de co-scenarista Maria-Denise Theodoru, scenariul a fost adaptat pentru marele ecran de Ioana Manea, alături de regizorul Alexis Sweet Cahill.
„Filmul acesta a venit în viața mea pe neașteptate, ca un pariu cu trecutul meu de scenarist publicitar și de student pasionat de această figură eroică și providențială a istoriei noastre. A venit, cum zice clișeul, cu multe provocări, dar și cu bucuria mare-mare că, uite, în sfârșit se întâmplă - la noi, nu la Hollywood - această prea îndelung așteptată restituire”, declară Ioana Manea.
     Din distribuție fac parte actori români, francezi și englezi: Roxana Lupu (Regina Maria), Daniel Plier (Regele Ferdinand), Anghel Damian  (Prințul Carol al II-lea), Adrian Titieni (Ion I.C. Brătianu), Emil Măndănac (Prințul Știrbey), Ronald Chenery (Georges Clemenceau), Philippe Caroit (Contele de Saint-Aulaire), Richard Elfyn (Lloyd George), Patrick Drury (Woodrow Wilson).
(29.10.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: adrian titieni, alexis sweet cahill, anghel damian, les films de cannes a bucarest, maria, regina romaniei film

Opinii: