REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Premiile ediției a 10-a Les Films de Cannes à Bucarest


     Timp de 10 zile, Les Films de Cannes à Bucarest a adus pe marile ecrane, la Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, Cinemateca Union, Instituto Cervantes și Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României, filme premiate la Cannes, avanpremiere românești, retrospective de autor, Focus Spania și proiecții speciale.
     La gala de închidere a ediției bucureștene a festivalului au fost anunțate premiile ediției cu numărul 10 a Les Films de Cannes à Bucarest.
     Câștigătorul secțiunii Une minute de vie, une minute de cinema - filme de un minut realizate de liceeni din cinci licee bucureștene, este filmul Domnișoara Amelia, regizat de Ruxandra Nițescu, de la Liceul de Arte Plastice ”Nicolae Tonitza”.Juriul a fost alcătuit din cineaștii internaționali: Christophe Barral, Beranger Lacoste și Kanon Fukuyama. Echipa filmului a primit un premiul de 1000 de lei, oferit de Unicredit Bankși un abonament pe un an la cinematecă. Filmele câștigătoare ale Premiului publicului după proiecția de duminică, 27 octombrie, de la Cinema Muzeul Țăranului, câte unul din fiecare liceu au fost: de la Colegiul Național Bilingv ”George Coșbuc” – filmul Crash, de Vlad Furtună, de la Liceul de Arte Plastice ”Nicolae Tonitza”, filmul Domnișoara Amelia, de Ruxandra Nițescu, de la Colegiul Național ”Școala Centrală”, filmul Eu exist?!, de Iasmina Coman și Maria Stana, de la Colegiul Național ”Sfântul Sava”, filmul Western cu toaster, de Toma Hurduc și Matei Preda, de la Colegiul Național ”Spiru Haret”, filmul În pas cu lumea, de Andreea Bărgăoanu, Vlad Cocoș, Matei Greceanu, Ștefan Tudorache, Alin Zlotea. Fiecare echipă câștigătoare a primit câte un premiu de 1000 de lei, oferit de Unicredit Bank și un abonament pe un an la cinematecă.
     Juriul secțiunii Une minute de vie, une minute de cinema a decis și câștigătorul competiției Filminute. Dintre cele 25 de filme selectate, juriul a ales filmul Life Goes On, din Norvegia, de Henry Knorvalls. Directorului Filmminute, John Catchum a ridicat premiul. Acesta, după ce a mulțumit, a amintit de data de 31 octombrie, deadlineul până la care se poate vota pentru premiul publicului pe filmminute.com.
     Alex Molico și Andrei Epure, câștigătorii primei ediții a concursului de scenarii Write a screenplay for..., organizat de Asociația Cinemascop, cu sprijinul HBO Europe, au urcat pe scenă pentru a-și primi premiile. Acestea au fost înmânate de reprezentanta HBO, Ioanina Pavel. A fost anunțată tema ediției a doua a concursului Write a screenplay for... Aceasta îl are ca protagonist pe actorul Vlad Ivanov. Datele despre perioada de înscriere vor fi făcute în curând publice pe site-ul filmedefestival.ro
     Câștigătorii celei de-a patra ediții a secțiunii Works in Progress, în cadrul căreia au fost discutate 22 de filme în fază de post producție sunt două. Premiul în valoare de 5.000 de euro în servicii de postproducție, oferit de Multimedia Est, a mers către Ruxandra Ghițescu, cu filmul Otto Barbarul.
     Premiul în valoare de 10.000 de euro în servicii de postproducție, oferit de Cinelab a mers către Radu Ciorniciuc, cu filmul Acasă. ”Secțiunea Works in progress reușește să aducă în București selecționeri de la festivaluri mari și ajută la vizibilitatea și șansele unui film”, a spus producătoarea Monica Lăzurean Gorgan, care a ridicat premiul.
     În cadrul programului Managing Talents, patru actori români au fost selecționați pe lista scurtă pentru o întâlnire cu regizorul Daniel Sandu pentru a fi distribuiți în filmul Tata mută munții, care se va filma anul viitor. Este vorba despre Radu Mateucă, Ioan Paraschiv, Ana Covalciuc, Andreea Boboc.
     În final s-a anunțat cel mai votat film din secțiunea Avanpremierele toamnei: câștigătorul Premiului publicului a fost Maria, Regina României, de Alexis Sweet Cahill. Premiul în valoare de 2.500 de euro, oferit de Institutul Cultural Român, a fost ridicat de producătorul Gabi Antal, care a anunțat că filmul va intra în cinematografe pe data de 8 noiembrie.
     Seara s-a terminat cu proiecția în premieră a filmului Frankie, de Ira Sachs, cu Isabelle Huppert în rol principal.
     Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest este prezentat de Orange România, partener de tradiție al evenimentului. Mașina oficială a festivalului: Renault. Cu sprijinul: Catena, Apa Nova, Groupama Asigurări, Silva Inspirat de: UniCredit Bank Ediția a zecea a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociația Cinemascop și Voodoo Films și realizată în parteneriat cu Ambasada Franței și Institutul Francez din Bucureşti Proiect cultural finanțat de: Ministerul Culturii și Identității Naționale, Centrul Naţional al Cinematografiei, realizat cu sprijinul SACD - Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques, Reprezentanța Comisiei Europene în România. Parteneri: Air France, Institutul Cultural Român, Instituto Cervantes, Ambasada Spaniei în România,POINT,Institutul Ramon Llull, Europa Cinémas, Hotel Mercure, Hotel Cişmigiu, SERVE, Bristot, UPS, Muzeul Național de Artă al României, Cinelab, Multimedia Est, CINETic, Reber Film (by Cristina Juks), Lokal, Freedom House Romania, Eventbook, Cărturești, Universitatea Hyperion, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L.Caragiale. Parteneri media principali: Magic FM, Rock FM, Adevărul, Dilema Veche, Historia, TVR Parteneri media: Radio România Cultural, Zile și Nopți, Elle, Observatorul Cultural, Cinemagia, News.ro, Ziarul Metropolis, AaRC.ro, Movienews, Igloo, Banchiza Urbană, FilmNewEurope, Senso TV, Tonica, Cineghid, Cinemap, Agerpres, Liternet, FilmMenu, Europa Liberă. Partener de monitorizare: Mediatrust
Detalii: filmedefestival.ro
(28.10.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: asociatia cinemascop, cristian mungiu, les films de cannes a bucarest 2019, maria, regina romaniei film, otto barbarul film, voodoo films

Opinii: