REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmLIM - Less Is More, proiect european cu etapă în România


     Platforma europeană de dezvoltare a filmelor cu buget limitat LIM a fost inițiată de Le Groupe Ouest (Franța) și se desfășoară cu susținerea Creative Europe – MEDIA Programme of the European Union, având ca parteneri europeni Asociația Culturală Control N și Festivalul Internațional de Film Transilvania – TIFF (România), Vlaams Audiovisueel Fonds – VAF (Belgia) și Krakow Festival Office – KBF (Polonia). La care s-au alăturat Lithuanian Film Center, Norwegian Film Institute, North Macedonia Film Agency.
     Un workshop-pilot reușit, organizat în România de Antoine Le Bos și cele trei cineaste de la Control N – Ana Agopian, Iulia Rugină, Oana Răsuceanu, a determinat apariția acestei importante platforme europene.
     La cea de-a treia ediție, printre proiectele selectate de o comisie alcătuită din reprezentanții partenerilor sunt două românești: Malul vânăt, scris și regizat de Andreea Borțun, și Paza minții, scris și regizat de Tudor Botezatu. După etapa din Polonia, urmează cel de-al doilea stagiu, organizat la Transilvania Film Festival., apoi unul în Bretania.
     Ana Agopian face parte din comisia de selecție, dar n-a făcut o alegere subiectivă, ci pe criterii riguroase de calitate, și nici nu putea să-i influențeze pe ceilalți membri. Este mulțumită de felul în care a evoluat proiectul LIM, dar crede că, dacă statul roman nu mai finanțează corespunzător acest demers, etapa din România se va muta într-un alt stat partener. Deocamdată, organizatorii își ajută studenții și după terminarea stagiului, înclusiv prin participarea la un pitch de la TIFF, pentru finanțare.

     Andreea Borțun participă la LIM-Less Is More cu proiectul Malul vânăt, care trebuie să fie debutul ei în lungmetraj. Lucrează la scenariu de mai mult timp și contează pe colaborarea cu Gabi Suciu, ca producător pentru Atelierul de film. Pentru că are nevoie de timp, a renunțat la implicarea în Festivalul Ideo Ideis, pe care l-a fondat în adolescență. Ca manager cultural, rămâne însă cu un alt proiect, Rezidența Pustnik pentru scenariști.
 
     Tudor Botezatu a fost selectat cu proiectul Paza minții, pentru care scrie scenariul împreună cu Florin Lăzărescu (Aferim!) și Raluca Mănescu. Chiar dacă știe bine povestea pe care vrea să o spună, simte că are nevoie de ajutor la scris. Este impresionat de cum a evoluat după prima etapă LIM din Polonia. Contează pe spirjinul producătorilor fimului, Paul Negoescu și Irina Malcea.

Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu
       
(29.05.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: ana agopian, andreea bortun, control n, lim less is more, lim platforma de dezvoltare de scenarii, tudor botezatu

Opinii: