REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmLibertate 30 la Docuart: ”Decembrie roșu”, cu Cornel Mihalache


     În decembrie 1989, Cornel Mihalache era un tânăr cineast, student și angajat la Studioul Sahia, care, împreună cu cameramanul Doru Spătaru, a plecat să filmeze evenimentele. Atunci, la cald, în 1990, a realizat, împreună cu Cătălina Fernoagă, scurtmetrajul documentar De Crăciun, ne-am luat rația de libertate, proiectat la fiecare aniversare de decembrie. Unele dintre înregistrările folosite în film au dispărut între timp.
     După 30 de ani, în 2019, a conceput și realizat, împreună cu Răzvan Butaru, seria de documentare Decembrie roșu, produsă de TVR și difuzată în această lună.
     În cadrul proiecțiilor Libertate 30, Docuart a programat două filme realizate de Cornel Mihalache: De Crăciun, ne-am luat rația de libertate (1990) și Oameni cu rotile (2019), episod din Decembrie roșu. Regizorul a venit la discuția cu publicul în Spațiul Docuart și a rememorat perioada de care sunt legate cele două documentare, împreună cu Daniela Apostol, președinta Asociației Docuart.
Imagine: Elena Bădic
Montaj: Radu Georgescu


Galerie Foto

Cuvinte cheie: cornel mihalache, daniela apostol, de craciun ne-am luat ratia de libertate, decembrie rosu tvr, docuart neeligibil

Opinii: