REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmProiecțiile Libertate 30: Documentare și ficțiune despre Revoluția din 1989


     Libertate 30, un proiect cinematografic dedicat comemorării celor 30 de ani de la căderea comunismului în Europa Centrală şi de Est, se desfășoară în perioada 5-10 decembrie și aduce publicului o selecție de filme documentare și de ficțiune, dar și întâlniri și discuții cu regizori, istorici și manageri culturali, ce vor avea loc la Spațiu Docuart (Calea Giulești nr. 14, et. 4).
     Programul începe joi, 5 decembrie, de la 19:30 cu producția După Revoluție (R. LaurențiuCalciu; 2010, 83’), la finalul căreia spectatorii vor participa la o discuție despre rolul de document al filmului și veridicitatea faptelor istorice surprinse.
     Ziua de vineri aduce două producții de film din anii 1990 și 2019, ambele semnate de regizorul Cornel Mihalache. Prima proiecție, Oameni cu rotile (2019, 51) are drept protagoniști doi militari care și-au petrecut cei 30 de ani de după Revoluție în scaun cu rotile și conturează realitățile sistemului politic, social, medical. De Crăciun, ne-am luat rația de libertate aduce o perspectivă diferită asupra evenimentelor și prezintă starea de spirit din zilele imediat următoare Revoluției. Filmul este co-regizat de Cătălina Fernoagă, în cadrul Sahia Film, în 1990, și va fi urmat de o discuție cu istoricul Cosmin Popa și Cornel Mihalache.
     Următorul documentar din proiect aduce în prim-plan orașul care a jucat un rol principal în căderea lui Nicolae Ceaușescu, orașul în care soldații au încercat să înăbușe revolta oamenilor și au sfârșit prin a li se alătura. Timișoara 1989 (Ovidiu Bose Paștina, 1991, 78) prezintă materiale de arhivă și interviuri ale supraviețuitorilor din ambele tabere, proiectat pe 7 decembrie, de la 18:30, urmat de o discuție liberă cu istoricul Alin Ciupală.
     Duminică, 18:30, ne uităm la o analiză a rolului televiziunii în timpul revolutiei, prin reconstituirea cronologică semnată de Andrei Ujică și Harun Farocki: Videogramele unei revoluții (Germania, 1992, 107’). Traseul documentarului începe de la ultimul discurs al lui Nicolae Ceaușescu și traversează evenimentele până la ocuparea sediuluiTeleviziunii Române de către revoluționari (19-25 decembrie 1989). Istoricul de artă Cosmin Năsui este invitat la finalul proiecției pentru o sesiune de Q&A, împreună cu regizorul, Andrei Ujică.
     Hîrtia va fi albastră (2006, 95’) este titlul zilei de 9 decembrie, începând cu 19:30, din selecția Libertate30. “Hîrtia va fi albastră nu oferă o perspectivă istorică, de tip History Channel, ci își propune să restituie emoția acelor zile din perspectiva actorilor mărunți ai evenimentelor. E povestea pierderii inocenței unei generații și a unei revolte populare care a scos la lumină, în egală măsură, ce avem mai bun și mai rău în noi. Și spiritul de solidaritate, dar și egoismul și răutatea, acumulate în zeci de ani de frustrare”, spune regizorul Radu Muntean despre cel de-al doilea film al său, a cărui premieră a avut loc în 2006 la Festivalul Internațional de Film de la Locarno. Film prezentat de Anca Grădinariu, critic de film.
     Evenimentul se încheie marți, 10 decembrie, cu filmul regizat de Cătălin Mitulescu, Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii (2006, 101’). Producția premiată în România și peste granițe conturează povestea unei mici comunități de lângă București, înpreajma Revoluției. Eva locuiește cu părințiiși cu fratele ei de 7 ani, Lalalilu. Lalalilu devine convins că Ceaușescu este motivul principal al deciziei Evei de a încerca să plece din țară. Deci, împreună cu prietenii săi de la școală, el concepe un plan pentru a-l omorî pe dictator. Film prezentat de Anca Grădinariu, critic de film.
     Intrarea este liberă pe parcursul tuturor proiecțiilor de film și dezbaterilor din program, în limita locurilor disponibile.
     Organizat de: Docuart. Partener: Spațiu Docuart. Sponsori: Sâmburești, Aqua Carpatica. Parteneri media: Radio România Cultural, Modernism, AARC.ro, CineGhid, Observator cultural, Româniapozitivă, Literatura de azi
Detalii: docuart.ro

 


Galerie Foto

Cuvinte cheie: libertate 30, revolutia romana 1989, spatiu docuart

Opinii: