REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmLes Films de Cannes à Suceava, între 9 și 11 noiembrie


     A treia ediție a Les Films de Cannes à Suceava va avea loc în weekendul 9-11 noiembrie 2018
la Cinematograful Modern. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. La festival vor fi prezenți regizori și actori români remarcați în festivalurile internaționale.
     Vineri, pe 9 noiembrie, sucevenii vor avea ocazia să o cunoască pe carismatica actriță Alina Șerban – care a încântat publicul bucureștean după proiecția din 27 octombrie cu Singură la nunta mea/Seule a mon mariage – după ce se făcuse remarcată la Cannes în acest an. La avanpremiera bucureșteană, Alina Șerban a intrat în dialog cu numerosul public prezent în sală – dând detalii pline de farmec din viața personală și din perioada realizării filmului: în călătoria pe care a întreprins-o prin satele din Moldova alături de regizoarea de origine română Marta Bergman, Alina a avut inspirația, pe drumul de întoarcere de la Clejani, să se abată printr-un sat în care avea rude îndepărtate. Întâmplarea, care a dus la găsirea locului de filmare, a sporit temporar numărul locurilor de muncă din sat – căci sătenii s-au angajat cu toții la film – și a făcut și ca regizoarea să găsească două din interpretele neprofesioniste alături de care Alina joacă în film. Iubitorii tarafului din Clejani au ocazia să o vadă în Seul a mon mariage pe Viorica – și să asculte o extraordinară coloană sonoră semnată de Vlaicu Golcea. Proiecția suceveană va fi urmată de o discuție cu actrița și regizoarea de teatru și film Alina Șerban.
     Sâmbătă, pe 10 noiembrie, sucevenii sunt asteptați la întâlnirea cu echipa filmului Alice T. pentru care tânăra interpretă Andra Guți a primit premiul de interpretare la prestigiosul festival de film de la Locarno. Regizorul Radu Muntean, fiul îndrăgitului realizator de televiziune Titus Muntean, va fi prezent, alături de scenaristul Răzvan Rădulescu la discuția cu publicul sucevean după proiecția filmului Alice T. spune povestea unei adolescente adoptate – aflată la vârsta la care încă își caută reperele și sensul în drumul către maturizare. Duminică, 11 noiembrie, echipa filmului va vorbi cu liceeni după o proiecție specială dedicată acestora, plecând de la întâmplările din film.
     Duminică seara, sucevenii au ocazia să se reîntâlnească cu Valeriu Andriuță, actorul și regizorul de teatru și film care s-a făcut remarcat în filmele lui Cristian Mungiu înainte să facă pasul către o carieră internațională. La Suceava, Valeriu Andriuță va vorbi despre filmul Donbass în care joacă, dar va prezenta și scurtmetrajul său Cu unul în plus – alături de monteoza filmului, Iulia Andriuță.
     Festivalul debutează cu proiecția filmului Dogman, de Matteo Garrone, lungmetrajul care i-a adus actorului italian Marcello Fonte premiul pentru interpretare masculină la Cannes.
     Filmul este programat vineri, 9 noiembrie, începând cu ora 17:30.
     Un alt eveniment așteptat în cadrul Les Films de Cannes à Suceava este proiecția filmului Our Time, de Carlos Reygadas, duminică, 11 noiembrie, de la ora 14:00. Our Time este poate filmulul cel mai personal al lui Reygadas – care a ales sa spună o poveste despre pasiune, trădare și libertate. Carlos Reygadas interpretează în acest film și rolul principal alături de Natalia Lopez, soția din viața reală.
     Detalii: www.filmedefestival.ro
(30.10.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: alice t film, les films de cannes a bucarest, les films de cannes a suceava, singura la nunta mea film, valeriu andriuta

Opinii: