REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Les Films de Cannes à Bucarest - România. 30 de ani mai târziu


     30 de ani de când, în tumultul unei revoluții însângerate, s-a strigat „Vom muri și vom fi liberi!”. Trei decenii de la dramatica prăbușire a comunismului în România, Les Films de Cannes à Bucarest propune publicului rememorarea momentului istoric prin ochiul aparatului de filmat și include în program câteva dintre cele mai importante opere ce tratează perioada de final a regimului comunist, precum și o conferință pe această temă.
      Secțiunea România. 30 de ani mai târziu va lua startul cu o zi înainte de începerea festivalului. Joi, 17 octombrie, de la ora 18:30, publicul va fi invitat la Cinemateca Union să urmărească proiecțiile filmelor De Crăciun ne-am luat rația de libertate, regizat de Cornel Mihalache, și Videograme dintr-o revoluție, de Andrei Ujică și Harun Farocki.
Proiecțiile vor fi urmate, de la ora 20:30, de discuția: România. 30 de ani mai târziu. Pe lângă regizorii celor două filme, vor participa la discuție dramaturgul Matei Vișniec, arhitectul Dorin Ștefan și Octavian Ursu – cetațeanul german de origine română recent ales primar în orașul german Görlitz.
     Proiectul este realizat în parteneriat cu Freedom House Romania, în contextul programului „Learning from Our Past to Build the Future”, susținut de Europa liberă, și cu participarea Reprezentanței Comisiei Europene în România. Intrarea la proiecțiile din cadrul secțiunii, dar și la discuție este liberă în limita locurilor disponibile, prioritate având rezervările făcute în prealabil pe site-ul Eventbook.ro.
     În București filmele vor fi proiectate la Instituto Cervantes, după cum urmează: Albă ca zăpada și cele 7 mineriade (vineri, 18 octombrie, în prezența regizorului Cornel Mihalache), Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu (duminică, 20 octombrie, în prezența regizorului Andrei Ujică), Hîrtia va fi albastră (vineri, 25 octombrie în prezența regizorului Radu Muntean și a scenaristului Alex Baciu), iar filmul regretatului Ovidiu Bose Paștina, Timișoara. Decembrie 89 va fi proiectat luni, 21 octombrie la sala Horia Bernea a Cinema Muzeului Țăranului.
     În cadrul secțiunii România. 30 de ani mai târziu la Iași va avea loc o proiectie specială a filmului Chuck Norris vs. Comunism, de Ilinca Călugăreanu, cu introducerea Irinei Margareta Nistor. Filmul va putea fi văzut în cadrul Les Films de Cannes à Iași, pe 19 octombrie, la ora 12:30, la Cinema Ateneu.
     Freedom House Romania introduce cu acest prilej „Learning from Our Past to Build the Future”, un program educativ despre sistemele autoritare, ce își propune să crească implicarea civică și susținerea sistemelor democratice în rândul tinerilor. Dedicat tuturor studenților din orice facultate, din întreaga țară, „Learning from Our Past to Build the Future” va invita studenții să participe la o școală de vară ce va avea loc în iulie 2020, la Sighet.
     Detalii: www.filmedefestival.ro



 
(04.10.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: hartia va fi albastra film, les films de cannes a bucarest 2019, revolutia romana, romania 30 de ani mai tarziu, timisoara decembrie 1989 film, videogramele unei revolutii film

Opinii: