REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Les films de Cannes à Bucarest 2019: retrospectivă Vlad Ivanov


     Les Films de Cannes à Bucarest, festivalul care aduce în România cele mai importante filme ale anului în prezența unor autori reputați, împlinește 10 ani. Festivalul va avea loc anul acesta între 18 și 27 octombrie în București la Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și alte spații, precum și în diverse orașe din țară.
     Les Films de Cannes à Bucarest 10 dedică anul acesta o secțiune aniversară actorului român Vlad Ivanov. Secțiunea Ivanov 50 va include filme care l-au adus în atenția publicului și a industriei la nivel internațional și filme în care acesta interpretează roluri în diverse limbi străine. 
     După mai multe roluri secundare în filme românești, consacrarea internațională a venit odată cu rolul principal interpretat în filmul 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, film distins în 2007, la Cannes, cu Premiul Palme d’or. Pentru rolul domnul Bebe, lui Vlad Ivanov i-a fost acordat Premiul pentru Cel mai bun actor al anului de către Asociația Criticilor de Film din Los Angeles.
     Vlad Ivanov s-a întors apoi de nenumărate ori la Cannes, în 2009 cu roluri în filmele Poliţist, adjectiv, de Corneliu Porumboiu, și Amintiri din epoca de aur, de Cristian Mungiu, iar în 2010 și 2012 cu roluri în filmele My Joy și In the fog, de Serghei Loznitsa. În 2016, actorul a reușit performanța de a fi prezent la Cannes în trei filme din selecția oficială, Bacalaureat, de Cristian Mungiu, Toni Erdmann, de Maren Ade, și Câini, de Bogdan Mirică.
     În 2017, Vlad Ivanov a primit rolul principal masculin în filmul maghiar Apusul, al regizorului László Nemes. Filmul, care a avut premiera la prestigiosul festival din Veneția, unde a fost distins cu premiul criticii FIPRESCI pentru Cel mai bun film din competiție, poate fi văzut de vineri, 21 iunie, pe ecranele din România, distribuit de Voodoo Films.
     Anul acesta, Vlad Ivanov s-a întors în competiția oficială de la Cannes, având rolul principal în filmul La Gomera, de Corneliu Porumboiu, film pentru care actorul a învățat El Silbo, un limbaj non-verbal fluierat, folosit în insula spaniolă numită La Gomera. Filmul va fi distribuit de Ro Image 2000, începând cu 13 septembrie.
     Detalii: www.filmedefestival.ro
(21.06.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: les films de cannes a bucarest 2019, retrospectiva vlad ivanov, vlad ivanov

Opinii: