REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmLes Films de Cannes à Bucarest: regizorii Sergei Loznitsa şi Radu Mihăileanu


Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest (24 – 30 octombrie), cu proiecţii la Cinema Patria, Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu, aduce invitaţi şi filme de la Cannes:

The Tribe, distins cu Marele Premiu Semaine de la Critique, şi Timbuktu, premiat de Juriul Ecumenic. 
Un subiect fierbinte al momentului va fi discutat la Bucureşti cu un martor al evenimentelor din Piaţa Independenţei din Kiev - Sergei Loznitsa. Prezent la prima ediţie Les Films de Cannes à Bucarest, cu My Joy (2010), regizorul revine în octombrie cu Maidan, un documentar despre protestele din Ucraina, lansat anul acesta la Cannes. Împreună cu doi cameramani, Loznitsa a surprins momente unice din conflictele care au dus la moartea a zeci de oameni. Potrivit criticilor, Maidan este, deopotrivă, un document istoric şi o operă de artă impresionantă. Extrem de vocal împotriva lui Vladimir Putin, Sergei Loznitsa declara la Cannes că regimul de la Moscova duce o „campanie de teroare” împotriva celor care i se opun, una dintre victime fiind regizorul Oleg Sentsov, arestat de câteva luni de către serviciile secrete ruseşti. Loznitsa s-a născut în Belarus, a crescut la Kiev şi a studiat la Institutul Cinematografic de Stat din Rusia. Timp de mai mult de zece ani, începând din 1996, a călătorit prin Rusia şi a regizat 12 documentare multi-premiate. Primul lungmetraj de ficţiune, My Joy, l-a adus în competiţie la Cannes în 2010. A revenit cu In the Fog (2012), care a câştigat Premiul FIPRESCI şi l-a confirmat drept una dintre cele mai importante voci ale cinema-ului contemporan. Loznitsa participă cu documentarele sale şi la Festivalul Astra de la Sibiu (6-12 octombrie). 
Despre cenzură şi artă în zone de conflict va vorbi şi Radu Mihăileanu, renumitul cineast român stabilit în Franţa. Acesta va introduce documentarul pe care l-a produs, Caricaturiste - Fantassins de la démocratie, regizat de Stéphanie Valloatto şi lansat într-o proiecţie specială la Cannes. Pornind de la prietenia sa cu celebrul Plantu, caricaturistul „Le Monde” de mai bine de 40 de ani, Mihăileanu a avut ideea unui documentar în care artişti din diferite colţuri ale lumii să povestească despre lupta lor pentru democraţie, prin caricaturi. Alături de Plantu, în film apar alţi 11 „infanterişti ai democraţiei” din Rusia, Tunisia, SUA, Burkina Fasso, China, Algeria, Coasta de Fildeş, Venezuela, Israel şi Palestina. În Rusia, de pildă, talentatul Mihail Zlatkovsky, cenzurat de regimul lui Putin, lucrează ca şofer clandestin de taxi. Radu Mihăileanu se va întâlni cu publicul şi cu presa din România. 
Din Ucraina vine şi şocantul The Tribe, regizat de debutantul Miroslav Slaboşpiţki şi distins cu Marele Premiu al secţiunii Semaine de la Critique, Cannes 2014. Acţiunea se petrece într-o şcoală pentru surdo-muţi, actorii sunt non-profesionişti surdo-muţi, iar filmul nu are dialog sau subtitluri. Un tânăr ajunge în internatul acestei şcoli şi intră în anturajul unei găşti care se ocupă cu prostituţia. După ce se îndrăgosteşte de una dintre fete, încearcă să spargă regulile lumii brutale şi absurde în care a intrat. „The Tribe nu prea seamănă cu nimic din ce ai văzut până acum. A fost cel mai surprinzător, mai inventiv şi mai tulburător film de anul acesta, de la Cannes”. („Film Comment”) 

Un alt subiect fierbinte pe agenda lumii este abordat înTimbuktu, de Abderrahmane Sissako, câştigător al Premiului Juriului Ecumenic la Cannes şi propunerea Mauritaniei la Oscar. Pornind de la o ştire despre un cuplu omorât cu pietre pentru vina de a fi avut copii în afara căsătoriei, Sissako urmăreşte transformările din ţara sa natală, Mali, după venirea islamiştilor fundamentalişti. În Timbuktu, altădată un oraş bogat în tradiţii, tinerii fanatici înarmaţi au interzis plăcerile simple, ca muzica sau fotbalul, şi veghează agresiv la păstrarea regulilor impuse în special femeilor. „Filmul i-ar putea ajuta pe oameni să înţeleagă ce se petrece acolo”, a declarat Sissako la Cannes, făcând referire la gruparea radicală ISIS. Timbuktu este cel de-al treilea său film proiectat la Cannes, după Waiting for Happiness (2002) şi Bamako (2006). 
Timbuktu va fi distribuit în România de Clorofilm, iar The Tribe, de Transilvania Film. 
A V-a ediţie Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociaţia Cinemascop, în parteneriat cu Institutul Francez din Bucureşti, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Ministerului Culturii. Festivalul beneficiază de sprijinul distribuitorilor Independenţa Film, Asociaţia Macondo, Transilvania Film, Parada Film, Digital Cube, InterCom Film, Clorofilm şi Voodoo Films. Festivalul este prezentat de Orange România, partener de tradiţie al evenimentului. 
Detalii: www.filmedefestival.ro / facebook


 


Cuvinte cheie: cannes film festival 2014, cristian mungiu, les films de cannes a bucarest, maidan, radu mihaileanu, sergei loznitsa, the tribe, timbuktu

Opinii: