REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmLes Films de Cannes à Bucarest 2019: ”5 minute”, de Dan Chișu


     În cadrul selecției pentru Avanpremierele românești a fost inclus și lungmetrajul 5 minute, scris și regizat de Dan Chișu. Proiecția a avut loc la Cinema Muzeul Țăranului Român, locul unde s-a petrecut evenimentul care a generat scenariul. Cu mai mulți ani în urmă, în timpul spectacolului cu un film cu doi tineri în căutarea identității sexuale, mai mulți membrii ai unei asociații pentru familia tradițională au năvălit în sala de cinema, cu pancarte și sloganuri. A fost chemată Jandarmeria, care a liniștit cu greu lucrurile.
     Scenariul lui Dan Chișu urmărește firul evenimentelor, mergând în profunzimea comportamentului participanților.  Într-un cinematograf din București rulează un film controversat, despre un cuplu format din două femei. La scurt timp după începerea filmului, câțiva spectatori se ridică și protestează față de comunitatea LGBT, membri ai acesteia fiind prezenți în sală. Presa a acuzat Jandarmeria că nu a intervenit pentru a pune capăt conflictului în urma căruia un tânăr a fost rănit și a ajuns la spital. Filmul se concentrează pe povestea omului (Mihai Călin) care a condus echipa de jandarmi în acțiunea de la cinematograf, printr-o investigație făcută de o tânără jurnalistă (Diana Cavallioti), cunoscută pentru reportajele ei neobișnuit de îndrăznețe. De la acest incident pornește și filmul 5 minute, produs de Domestic Film și DaKino Productions, al cărui titlu de lucru a fost ”Jandarmul”. Echipa aarc.ro a fost pe platoul de filmare.
     La proiecția de la MȚR au venit regizorul și câțiva membrii ai echipei. Discuția a fost moderată de Andrei Tănăsescu, selecționer Les Films de Cannes à Bucarest.
     Filmul va avea premiera în primăvara anului 2020, dar deja a fost proiectat în competiția de la Festivalul de la Varșovia.
Imagine: Nicolae Cara
Montaj: Radu Georgescu
 


Galerie Foto

Cuvinte cheie: 5 minute film dan chisu, dan chișu, diana cavallioti, domestic film, les films de cannes a bucarest 2019, mihai calin

Opinii: