REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film„5 Minute”, de Dan Chișu, premiera mondială în competiția Festivalului Internațional de la Varșovia


     Filmul 5 Minute / 5 Minutes Too Late, scris și regizat de Dan Chișu, cu Mihai Călin și Diana Cavallioti în distribuție, va avea premiera mondială în competiția celei de-a 35-a ediții a Festivalului Internațional de la Varșovia (11 – 20 octombrie 2019). 5 Minute va concura pentru Warsaw Grand Prix, în valoare de 100.000 de zloți (23.000 de euro), premiul pentru Cea mai bună regie, în valoare de 10.000 de zloți, și Premiul special al juriului, în valoare de 5.000 de zloți. În 2009, evenimentul a fost recunoscut de Federația Internațională a Asociațiilor Producătorilor de Film (FIAPF) ca festival internațional, alăturându-se celor de la Cannes, Veneția, Berlin, Locarno, San Sebastian, Karlovy Vary, Tokyo, Moscova, Mar del Plata, Montreal, Shanghai, Cairo, Goa și Tallinn.
     Lungmetrajul de ficțiune al lui Dan Chișu este inspirat din fapte reale. Într-un cinematograf din București rulează un film controversat, despre un cuplu format din două femei. La scurt timp după începerea filmului, câțiva spectatori se ridică și protestează față de comunitatea LGBT, membri ai acesteia fiind prezenți în sală. Presa a acuzat Jandarmeria că nu a intervenit pentru a pune capăt conflictului în urma căruia un tânăr a fost rănit și a ajuns la spital. Filmul se concentrează pe povestea omului care a condus echipa de jandarmi în acțiunea de la cinematograf, printr-o investigație făcută de o tânără jurnalistă cunoscută pentru reportajele ei neobișnuit de îndrăznețe.
     „Povestea filmului s-a născut din intenția de a aprofunda concepte precum«adevărul», «obiectivitatea» și «căutarea». Suspansul trăit de spectator coincide cu suspansul personajelor, care nu își pot prevesti finalul călătoriilor în care pornesc. După ce fiica lui fuge de acasă pentru că nu poate trece pragul intoleranței tatălui ei, el nu știe dacă aparenta destrămare a familiei este permanentă sau dacă mai poate face ceva pentru a restabili echilibrul inițial. La fel, deși jurnalista demarează o investigație al cărei succes pare garantat, ajunge în punctul în care nu mai înțelege rostul eforturilor ei”, explică Dan Chișu.  
     Din distribuție mai fac parte Emanuel Pârvu, Ana Radu, Elvira Deatcu, Adrian Titieni, Gabi Huian și Aida Economu. Imaginea filmului este semnată de Adrian Silișteanu, montajul – de Letiția Ștefănescu, sunetul – de Alexandru Dumitru, scenografia– de Gina Călin, costumele – de Adina Bucur, machiajul – de Dana Roșeanu, coafura – de Manuela Simionescu. Producător este Anamaria Antoci.
     5 Minute este o producție Domestic Film, în coproducție cu DaKINO Production, realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Programului Europa Creativă - Media al Uniunii Europene, Heineken România, în colaborare cu Societatea Română de Televiziune.
(25.09.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: 5 minute film dan chisu, dakino film, dan chișu, diana cavallioti, domestic film, mihai calin

Opinii: