REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Justiția, educația și drepturile persoanelor LGBTQ la One World Romania 11


     Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania are loc între 16 și 25 martie 2018 la București.
     Și în acest an One World Romania abordează subiecte intens discutate. Funcționarea justiției, actualizarea metodelor de educație și regândirea familiei după criterii contemporane - toate acestea sunt teme des vehiculate în mass-media și stârnesc emoții și dezbateri la noi și în întreaga lume. De aceea, ediția a 11-a va acorda o atenție specială acestor probleme, dedicându-le secțiuni speciale.
     Despre justiție se poate vorbi în multe feluri, fapt revelat și de filmele secțiunii „În fața legii”. Documentarele selectate au rolul de a diversifica discursul public din jurul acestui subiect, propunând publicului să analizeze ce funcționează și ce nu în alte zone ale lumii. The Trial: The State of Russia vs. Oleg Sentsov (regia Askold Kurov) urmărește evoluția procesului intentat regizorului Oleg Sentsov pentru presupuse „acte teroriste”, pe care sistemul judiciar îl zdrobește.
     „Politica sexului” cuprinde filme care prezintă luptele pentru drepturile minorităților sexuale și se concentrează pe metodele activiste folosite în acest scop, în speranța de a provoca o mai mare implicare pentru susținerea cauzei și în România. Queerama (regia Daisy Asquith) surprinde luptele activiste din Marea Britanie prin intermediul iconografiei asociate persoanelor LGBTQ de cinematografia britanică a ultimelor decenii, prezentând pe parcurs și unele prejudecăți discriminatorii propagate în trecut, rămase însă, din păcate, foarte prezente în societatea românească.
     În multe locuri, la fel ca în România, sistemul educațional e învechit și nu ține pasul cu evoluția socială a secolului al XXI-lea și cu nevoile specifice noilor generații. Filmele care abordează acest subiect pot fi văzute în programul „Învăț și dezvăț”. Documentarul observațional Childhood (regia Margaret Olin) urmărește activitățile de zi cu zi ale unor copii la o grădiniță în care educatorii se comportă de parcă ar fi de vârsta lor, iar „materiile” pe care le învață decurg din existența lor firească în mijlocul naturii.
     Alte secțiuni principale, evenimente speciale și surprize din programul One World Romania 2018 vor fi dezvăluite în curând pe site-ul www.oneworld.ro și pe pagina de Facebook: www.facebook.com/one.world.romania
(22.01.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: festival de documentar si drepturile omului bucuresti, filme documentare, one world romania 2018

Opinii: