REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Jocul aparenţelor: „Te mai uiţi şi la om”


     Doi tineri în drum spre Timişoara, unde Mădălina doreşte să-l prezinte părinţilor ei pe Radu, se opresc într-o benzinărie, la o gustare. APARENT sunt îndrăgostitţi, se giugiulesc, râd din te miri ce. Când el îi propune să ia în maşină un autostopist, fata refuză pentru că individul e APARENT dubios. Nu-i inspiră încredere cu pletele lui lungi, neţesălate şi hainele lui ponosite. Următorul  solicitant are mai mult succes pentru că APARENT e „mai de Doamne ajută”. Vine din Spania, unde a stat trei ani, şi merge acasă, la Lugoj, unde îl aşteaptă nevasta. Se prezintă: Dublă. E chiar haios cu porecla lui căpătată la table unde se pricepe să dea mereu zaruri duble. Nu e singurul lui talent. El ştie să facă şi şmecherii cu cărţi, care de fapt sunt adevărate prestidigitaţii în timpul cărora, prevalându-se de hazul şi uluiala celor doi, subtilizează ceasul Mădălinei. Este doar APARENT un furt pentru că i-l înapoiază imediat fetei. E limpede cu ce s-a ocupat el în Spania. Distracţia face loc neliniştii. Pentru Radu şi Mădălina, Dublă devine doar APARENT un om bun şi hotărăsc să se descotorosească de el cât mai repede.
     Povestea imaginată de Ana-Maria Comănescu şi Anca Istudor este simplă şi destul de previzibilă, ca şi morala ei dealtfel – „nu vă încredeţi în aparenţe”. Interesant este însă rolul lui Dublă în acest triunghi. El este revelatorul inconsistenţei relaţiei Mădălina-Radu. Astfel încât jocul aparenţelor funcţionează în dublu sens, în scurtmetrajul Te mai uiți și la om.
     Regizoarea Ana-Maria Comănescu dovedeşte abilităţi evidente şi în anteriorul său scurtmetraj, In the House. Ea conduce acest mic road movie cu mână sigură, ştiind să ritmeze acţiunea cu elipse bine plasate, să  construiască personaje credibile, bine interpretate de cei trei protagonişti – Diana Cavallioti, Bogdan Nechifor, Andrei Ciopec. Mai cu seamă acesta din urmă, care joacă nuanţat şi cu măsură bonomia dar şi şmecheria lui Dublă, băiatul-bun-dar-cu-lipsuri care în ciuda îndeletnicirilor sale îndoielnice este în măsură de a da lecţii de morală şi conduită tovarăşilor lui de drum ocazionali. Îl vom revedea în filmul lui Cătălin Mitulescu, Dincolo de calea ferată.
 
 


Galerie Foto

Cuvinte cheie: ana-maria comănescu, andrei ciopec, bogdan nechifor, diana cavallioti, scurtmetraje unatc, second look film, te mai uiți și la om film

Opinii: