REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmIosif Demian şi Laurenţiu Damian la Cineclubul FILM


     Vineri, 12 iulie 2019, de la ora 20, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române din Bucureşti (Str. Eforie nr. 2) găzduieşte cea de-a 24-a ediţie a Cineclubului FILM, ultima din stagiunea 2018-2019 a Cinematecii. În cadrul acestei întâlniri, va fi prezentat, într-o proiecţie de pe peliculă (35mm), un alt film important al istoriei cinematografului românesc: Lovind o pasăre de pradă (1983) de Iosif Demian. Cu această ocazie va fi lansat şi noul număr al revistei FILM (2 / 2019, al 24-lea din istoria publicaţiei trimestriale editate de UCIN), care include şi un substanţial interviu cu cineastul Iosif Demian. Evenimentul de la Cinemateca Eforie va fi introdus de către cineastul şi profesorul Laurenţiu Damian, preşedinte al Uniunii Cineaştilor din România. La lansare vor mai participa criticul şi profesorul Dana Duma, redactor şef, precum şi redactori şi colaboratori ai revistei FILM.
     Lovind o pasăre de pradă este ecranizarea romanului „Un biet bunic și o biată cinste” de Petre Sălcudeanu. La autopsia cadavrului unei fete decedate se constată că victima murise cu mult înainte de accident. Preluând cazul, „Bunicul” şi ajutorul său, Panaitescu, descoperă că autorul falsului accident este şantajat de către indivizi puşi pe căpătuială. Un sequel la O lacrimă de fată (1980) – o altă adaptare după seria „Bunicului” de Petre Sălcudeanu, regizată de către Iosif Demian –, filmul este un policier reprezentând un caz probabil unic în cinematografia mondială: o continuare în care doi actori principali (George Negoescu şi Dorel Vişan) şi-au schimbat între ei rolurile pe care le interpretaseră în filmul original.
     Cineclubul FILM este o serie de evenimente (proiecţii speciale cu filme româneşti remarcabile, prezentate în copii noi sau restaurate şi însoţite de discuţii cu invitaţi) organizată de Arhiva Naţională de Filme – Cinemateca Română în colaborare cu revista FILM, publicaţie trimestrială a Uniunii Cineaştilor din România (UCIN). Tariful unic de acces la aceste evenimente este de 5 lei.
 
(11.07.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: cinemateca eforie arhiva nationala de filme, dana duma, iosif demian, laurentiu damian, lovind o pasare de prada film, revista film nr 2 2019

Opinii: