REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmSabina Pop, despre efervescența creativă de la Sahia Film


     Regizoarea de film documentar Sabina Pop face parte din cunoscuta generație de tineri cineaști din anii '80 de la Studioul Sahia, împreună cu Ovidiu Bose Pastina, Copel Moscu, Laurențiu Damian. Energia și inteligența cu care ocoleau restricțiile cenzurii comuniste a lăsat o amprentă importantă pe creațiile documentare din epocă. Filmele lor sunt proiectate în festivaluri, sunt obiect de studio și dezbatere, sunt recuperate în ciclul de DVD-uri lansate de One World Romania în proiectul Sahia Vintage, curatoriat de Adina Brădeanu și Alexandru Solomon.
     Sabina Pop este unul dintre puținii regizori de la Studioul Sahia care a continuat să realizeze documentare, pentru televiziune sau ca producții independente și după 1990.
     Festivalul Docuart 2018 a programat Focus Sabina Pop, cu proiecții de film în prezența regizoarei: Panc, Ioane, cum e la construcții?, 18 ani. Stop cadru.
     Regizoarea ne-a acordat un interviu în exclusivitate, vorbind despre perioada anilor ’80, foarte dificilă din cauza restricțiilor ideologice, dar și despre efervescența creativă a cineaștilor din Studioul Sahia. Temele banale și agreate de comisia ideologică erau tratate astfel încât să fie transmis mesajul adevărat, lucru riscant pentru regizori, unii dintre ei având interdicție să lucreze mult timp, iar filmele fiind confiscate.
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu


Galerie Foto

Cuvinte cheie: 18 ani stop cadru film, docuart fest 2018, focus sabina pop, ioane, cum e la constructii documentar, panc documentar, sabina pop

Opinii: