REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmInterviu cu Ioana Uricaru


     Ioana Uricaru a venit în România pentru promovarea filmului său Lemonade, debut regizoral în lungmetraj, premiat la festivalurile de la Sarajevo, Portugalia, Maroc, Germania, și lista continuă. Face parte din generația de cineaști care a realizat Amintiri din epoca de aurCristian Mungiu, Hanno Höffer, Constantin Popescu, Răzvan Mărculescu.
     A plecat în SUA și a vrut să vadă cum e ”visul american”. Experiența acelor ani și poveștile altor imigrante au devenit materie pentru scenariul Lemonade, peliculă care este acum în cinematografe. Producția Mobra Films a avut premiera în cadrul festivalului Les Films de Cannes à Bucarest din acest an.
     Titlul filmului este inspirat de cunoscuta zicere americană ”Dacă viața îți dă lămâi, fă o limonadă”, cu semnificația determinării de a transforma problemele în atuuri, de a căuta în miezul obstacolelor calea de a le depăși. Eroina filmului, Mara (Mălina Manovici) este o româncă determinată să trăiască altfel și să construiască un viitor mai bun pentru fiul ei. Harnică și neînfricată, derutată și inocentă, Mara are puterea de a fi femeie și imigrantă într-o țară care n-o primește cu bunăvoință.
     Ioana Uricaru a construit o partitură foarte bună pentru actriță, iar întregul film are o eleganță stilistică care a impresionat juriile festivalurilor internaționale.  
     După turneul de promovare a filmului, Ioana Uricaru se gândește la un alt proiect.
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu
(13.11.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: amintiri din epoca de aur film, cristian mungiu, ioana uricaru, lemonade film, malina manovici, mobra films

Opinii: