REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmÎncepe UrbanEye Film Festival 2016


     Ediția 2016 a UrbanEye Film Festival se va desfășura între 16 și 20 noiembrie, la Cinema Elvira Popescu și Cinemateca Eforie din București.
     Festivalul își deschide a treia ediție cu un documentar care pune în prim plan o problemă extrem de actuală - distrugerile culturale din timpul războaielor - și ridică o serie de întrebări importante. Proiecția The Destruction of Memory va avea loc miercuri, 16 noiembrie, de la ora 19:30 la Cinema Elvira Popescu.
     Programul plin al următoarelor patru zile de UrbanEye Film Festival include documentare în premieră, împărțite în patru secțiuni - Memorie, Acasă, Apă și Portrete de Arhitecți - proiecții speciale, discuții cu specialiști și o competiție pentru filme care vorbesc despre realitățile arhitectural-urbane din România.
     În a doua zi de festival, joi, 17 noiembrie, spectatorii pot urmări, la Cinema Elvira Popescu, Autopcity, un documentar despre un oraș în derivă, Chișinău, care va fi urmat de o discuție cu regizorul Ștefan Rusu. Ziua continuă cu H2Omx, care dezvăluie criza de apă prin care trece Mexico City, și cu o discuție cu profesorul Anton Anton despre hidraulica urbană. Seara se încheie cu o incursiune într-o tabără de refugiați: A Walnut Tree.
     Vineri, 18 noiembrie, vor fi proiectate, la Cinema Elvira Popescu, primele filme în competiție. Programul e completat de Lost Rivers și o discuție cu Teodor Frolu despre potențialul Dâmboviței în București, și de Fallen City, care va fi urmat de o discuție cu membrii Alert – Proiecte de conștientizare a riscului seismic în București, precum și de două filme din secțiunea Portrete de Arhitecți: Getting Frank Gehry și Amare Gio Ponti.
     Sâmbătă, 19 noiembrie, ziua de la Cinema Elvira Popescu e dedicată competiției și decernării Premiului UrbanEye, dar și celor două documentare The W.I.N.D. House și The Oyler House: Richard Neutra’s Desert Retreat. Seara se încheie la Cinemateca Eforie, cu una dintre cele mai așteptate proiecții ale acestei ediții, The Infinite Happiness.
     Ultima zi de festival, duminică, 20 noiembrie, începe la Cinema Elvira Popescu cu proiecția filmelor realizate de liceeni în cadrul workshop-ului „Primul meu film documentar”. Programul mai include proiecția Golescu Crafts, urmată de un Q&A cu istoricul de design Mirela Duculescu și arhitecții Ruxandra Sacaliș și Veronica Olariu, dar și filmul Primari pentru zece minute. Parte din Actopolis-Bucureşti-Sud, urmat de o sesiune Q&A cu regizorul Vlad Petri, Evelin Hust, directorul Institutului Goethe din București, și Ștefan Ghenciulescu. În a doua parte a zilei, spectatorii sunt așteptați la Franco’s Promise și The Babushkas of Chernobyl. UrbanEye 2016 se încheie la Cinemateca Eforie cu Watermark.
     Juriul care va acorda premiul pentru Cel mai bun film e format din Ileana Bârsan (critic și educator de cinema), Manuel Toledo Otaegui (fondator Arqfilmfest Santiago, Chile și fondator ArchFilmFest London) și Dorin Ștefan (arhitect).
     Detalii: UrbanEye.ro
(14.11.2016)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: festival de film bucuresti, festival de film despre arhitectura, urbaneye 2016, urbanistica

Opinii: