REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmUrbanEye Film Festival 2016 – documentare, ateliere și dezbateri


     Cea de treia ediție a UrbanEye Film Festival va avea loc în București, între 16 – 20 noiembrie 2016, la Cinema Elvira Popescu și Cinemateca Eforie.
     Festivalul va aduce pe ecrane documentare premiate, care abordează în moduri diferite teme legate de mediul construit, de modelarea acestuia și de oamenii care îl locuiesc. Deși produse în alte părți ale lumii, filmele proiectate sunt relevante și pentru contextul actual din România, programul festivalului incluzând discuții și dezbateri cu profesioniști din discipline diferite, care vor face legătura dintre subiecte și contextul local.
     În contextul războaielor și calamităților naturale care au marcat planeta în ultimii zeci de ani, s-a pus problema dislocării parțiale sau, în unele cazuri, totale a populației și distrugerea unei părți importante a patrimoniului cultural. Două dintre temele festivalului prezintă perspective asupra memoriei și a conceptului de acasă. Printre filmele proiectate în cadrul acestor teme se numără The Destruction of Memory (regia Tim Slade, USA, 2016), care ridică o problemă extrem de importantă: distrugerile culturale din timpul războaielor și efectul pe care acestea îl au asupra memoriei și identității comunităților, sau A Wallnut Tree (regia Ammar Aziz, Pakistan, 2015), care urmărește povestea unei familii pakistaneze dintr-o tabără de refugiați prinsă între viitorul incert și dorința de întoarcere acasă.
     Dacă în edițiile trecute filmele din UrbanEye au pus accentul pe formele de locuire din orașe, anul acesta una dintre teme abordează o altă componentă urbană importantă, dar mai puțin discutată: apa. În această secțiune va fi proiectat și filmul H2Omx (regia José Cohen, Lorenzo Hagerman, Mexic, 2013), care investighează criza apei prin care trece unul dintre cele mai mare oraș din lume: Mexico City. O constantă rămâne tema Portrete de Arhitecți, în care spectatorii vor urmări și filmul Getting Frank Gehry (regia A.P. Komen, Karen Murphy, Australia, 2015), care spune controversata poveste a primei clădiri pe care arhitectul Frank Gehry a ridicat-o în Australia.
     Festivalul va include și secțiunea competițională: filme inspirate de realitățile arhitectural-urbane din România intră anul acesta în cursă pentru premiul UrbanEye și vor fi proiectate în festival.
UrbanEye Film Festival își păstrează și anul acesta componenta educațională: în programul festivalului se regăsesc workshop-ul „Primul meu film documentar”, dedicat adolescenților și organizat împreună cu Asociația Vira și Asociația Komunitas, dar și un atelier dedicat copiilor, organizat împreună cu de-a arhitectura.
     Detalii: www.UrbanEye.ro
(26.10.2016)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: arhitectura, festival de film bucuresti, spatiul urban, urbaneye film festival 2016

Opinii: