REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmÎncepe Festivalul Internațional de Film „Aripi”


     Festivalul de film al țărilor CSI proiectează 16 filme, scurtmetraje, documentare, animații și filme de lungmetraj din Armenia, Azerbaijan, Kazahstan, Federația Rusă și Republica Moldova, alături de partenerul tradițional, România, și țara invitat de onoare a acestei ediții, Israel. Festivalul de Film „Aripi” se desfășoară în perioada 12-15 martie 2019, iar evenimentele vor avea loc la Muzeul Țăranului Român și Centrul Rus de Știință și Cultură.
     Filmul de deschidere a ediției din acest an este un documentar scris, regizat și produs de Catherine Laurie despre călătoria epică și comemorativă a 11 motocicliști, din Israel spre Berlin, creuzetul soluției finale hitleriste - Înapoi la Berlin. Vizionarea va avea loc în prezența domnului Maximillian Marco Katz, unul dintre cei 11 protagoniști, la sala cinema Horia Bernea a Muzeului Țăranului Român, pe  12 martie, de la ora 18.00.
     România, țară partener permanent al festivalului, va fi reprezentată de două documentare și un scurtmetraj multipremiat. În prima zi a festivalului, exact la data aniversării a 90 de ani de viață, 12 martie, un documentar emoționant despre domnul Nussbaum, supraviețuitor al lagărului de exterminare Auschwitz, în regia lui László Csibi - Nussbaum 95736. Când moartea întârzie să apară este regizat de Armine Varujan și produs de Anda Cruceanu, despre povestea incredibilă a lui Hartin Fringhian, un film inspirat din romanul Cartea Șoaptelor de Varujan Vosganian. Cel mai premiat scurtmetraj românesc în 2018 și 2019, câștigătorul Marelui Premiu la Clermont Ferrand, Cadoul de Crăciun, va fi proiectat în prezența autorului, Bogdan Mureșanu.
     Rusia este prezentă în prima zi de festival cu o producție Lenfilm 2017, Mai sunt trei zile până la primăvară, un film bazat pe fapte reale, despre onoare, curaj și iubire în timpul Blocadei Leningradului, de la a cărui eliberare  s-au aniversat în luna ianuarie 75 de ani. Pentru copii și nu numai, va fi proiectată o adaptare foarte amuzantă și aparte după Cenușăreasa, o producție Lenfilm 1947. Filmul de închidere este  o comedie dinamică și actuală, Podul Crimeea. Construit cu iubire”, regizat de Tigran Keosaian, după scenariul Margaritei Simonian. Acțiunea are loc în zilele noastre, într-o vară fierbinte, pe o mare liniștită. Podul Crimeii e în plină construcție în Kerci și totul ar fi fost bine dacă nu era moscovitul de la PR. El aduce pe șantier o echipă de televiziune din America și, evident, o carieristă de clasă, pentru a cărei inimă eroii filmului vor începe să se bată.
     Republica Moldova este la prima participare cu un scurtmetraj în cheie comică, scris și regizat de binecunoscutul Valeriu Andriuță, cu o distribuție de zile mari – Chers Amis.
Holy Cow este filmul care reprezintă Azerbaijanul,  un documentar plin de umor și sensibilitate, regizat de Imam Hasanov, despre frumusețea și dificultățile vieții într-un sat azer. Filmul este co-produs de Azerbaijan cu Germania și România.
     Kazahstan este reprezentat de documentarul realizat în parteneriat de Ambasada Republicii Kazahstan cu TVR, Astana – capitala măreței stepe, alături de două filme artistice cu distribuții internaționale binecunoscute: Nomad și Așa s-au aliniat stelele, bazat pe fapte reale din viața primului președinte al Republicii, Nursultan Nazarbaev.
     IFCA Armenia participă cu trei scurtmetraje selectate la prestigioase festivaluri internaționale: Bojo, o animație despre prietenie, Breaking Silence, 2 minute intense despre arhitectura tradițională, și Adiere de vânt sau ce surprize pot ascunde o scrisoare, precum și cu lungmetrajul Ioana și Vocile – o călătorie simbol prin Armenia de după recentul război în căutarea glasului iubirii. Actrița și regizoarea Armine Anda va fi prezentă la proiecții și Q&A și va susține, de asemenea, un masterclass de actorie pe metoda Mihail Cehov pentru care locurile sunt deja complet ocupate.
     Detalii: Facebook
(11.03.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: cadoul de craciun film, chers amis film, festivalul international de film aripi bucuresti, holy cow film, nussbaum 95736 film, studiu rus de stiinta si cultura

Opinii: