REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film„Muntele magic” și „Holy Cow”, la festivalul „this human world” de la Viena


     Filmele Holy Cow (2015, coproducţie România, Germania, Azerbaidjan, regia lui Imam Hasanov, producător Andra Popescu) şi Muntele magic (2015, coproducţie România, Franţa, Polonia, regia Anca Damian) vor fi prezentate în cadrul ediţiei a IX-a a festivalului internaţional de film this human world, care se desfăşoară la Viena până pe 11 decembrie.
     Documentarul Holy Cow va fi difuzat în data de 8 decembrie de la ora 12.30, la cinema Top Kino (Rahlgasse 1, 1060 Viena) în prezenţa producătorului Andra Popescu. Proiecţia filmului Muntele magic are loc în data de 9 decembrie de la ora 18.00, la cinema Top Kino. În încheiere publicul este invitat la o discuţie cu Gabriele Rasuly-Paleczek, expert în problematica refugiaţilor afgani în Pakistan şi Turcia.
     Protagonistul filmului Holy Cow, Tapdig, îşi împlineşte visul de a aduce o vacă din Europa în satul său natal din Azerbaidjan, pentru a îmbunătăţi condiţia materială a familiei sale. Acţiunea sa nelinişteşte comunitatea tradiţională, bătrânii satului interpretând prezenţa unei vaci străine ca pe o ameninţare, afirmând că laptele acesteia ar conţine substanţe chimice. Până şi soţia protagonistului, Vafa, se opune acţiunilor sale şi refuză să îngrijească animalul. Tapdig este hotărât să confrunte sistemul conservator, rigid şi să schimbe atitudinea comunităţii faţă de schimbare.
     Docudrama animată Muntele magic prezintă povestea lui Adam Jacek Winkler, cățărător pe munte și fotograf. Refugiat polonez la Paris, Adam a trăit cu ideea de a schimba lumea. Viaţa sa plină de aventură a luat o cotitură radicală în anii '80 când se închipuie cavaler al secolului XX şi părăseşte Franţa pentru a lupta alături de comandantul Massoud împotriva sovieticilor din Afganistan.
     Ediţia a IX-a a festivalului internaţional de film this human world prezintă o selecţie de filme de lungmetraj, scurtmetraj şi documentare, precum şi o serie de evenimente conexe, performance-uri, ateliere şi prelegeri, acestea având scopul de a facilita dialogul dintre realizatori de filme, regizori şi actori şi publicul participant la proiecţii.
     Detalii: www.thishumanworld.com // www.rkiwien.at
(05.12.2016)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: anca damian, coproductie romaneasca, holy cow film, muntele magic film, this human world festival viena

Opinii: