REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmÎncepe ediția aniversară a Festivalului Filmul de Piatra 2017


     Festivalul Filmul de Piatra a ajuns la cea de-a zecea ediție aniversară, care va avea loc între 27 și 30 iunie la Piatra Neamț. Anul acesta, filmele vor fi prezentate în cinci spații: Curtea Domnească (proiecții în aer liber), Teatrul Tineretului, faimosul Cinema Dacia (proaspăt-renovat și dotat cu echipament de ultimă oră), dar la Rubik Hub (un spațiu de co-working din incinta ștrandului) și pe malul lacului Bâtca Doamnei, unde au loc proiecții de film, concerte și petrecerea de final de festival.
     La fel ca în anii precedenți, competiția festivalului este compusă dintr-o serie de scurtmetraje din România și Republica Moldova, o mare parte dintre acestea fiind premiere. Cele 36 de filme din competiția acestui an sunt împărțite în cinci categorii: Ficțiune, Documentar, Experimental, Animație și Videoclip.
     Juriul din acest an va fi format dintr-o serie de profesioniști din domeniul artistic, precum Andi Vasluianu (actor), Alexandru Andrieș (muzician, arhitect, cinefil), Gianina Cărbunariu (regizor de teatru, dramaturg) și Andrei Tănase (regizor).
     „Competiția principală a festivalului este un spațiu unde pot fi urmărite cele mai proaspete tinere voci din domeniul cinematografiei locale, iar secțiunea de off-competition e destinată acelor filme și cineaști care deja și-au afirmat talentul în fața publicului larg, sau regizorilor care sunt deja prezenți în competiție cu un alt film. Aspectul inovator a fost cheia după care ne-am ghidat: în competiție se regăsesc atât filme care experimentează cu formulele și codurile cinematografice, dar și unele care nu se tem să discute pe față despre anumite probleme de actualitate ale societății,” a declarat Flavia Dima, tânăr critic de film, parte din echipa de selecție.
     În afara competiției vor fi prezentate filme premiate la festivaluri locale și internaționale, printre acestea numărându-se Prima noapte (regia Andrei Tănase), Pipa, sexul și omleta (regia Ana-Maria Comănescu) și Scris/Nescris(regia Adrian Silișteanu). De asemenea, programul include și o proiecție specială destinată Pietricelelor (filme pentru copii), Midnight Shorts (un calup de filme 16+) și o secțiune de scurtmetraje realizate de autori din Piatra-Neamț.
     În cadrul festivalului Filmul de Piatra se vor proiecta și trei filme de lungmetraj: Breaking News (regia Iulia Rugină), care va rula în avanpremieră națională, în deschiderea festivalului, și documentarele Secondo Me (regia Pavel Cuzuioc) și Planeta Petrila (regia Andrei Dăscălescu). Acesta din urmă, va fi prezentat în cadrul LONG DAY, LONG NIGHT - evenimentul de închidere al FdP, care mută întreg festivalul la marginea lacului Bâtca Doamnei. Aici, participanții se vor putea plimba cu caiacele sau hidrobicicletele, vor participa la activitățile organizate de voluntari și vor putea urmări ceremonia de premiere a filmelor.
     Tot pe malul lacului, în ultima zi, Filmul de Piatra se transformă într-un veritabil festival de muzică într-un cadru absolut inedit: aici vor susține concerte Alexandru Andrieș, The Kryptonite Sparks, Baba Dochia și The Twisters, iar petrecerea va continua până după zorii zilei de luni, 31 iulie.
     Detalii: www.filmuldepiatra.ro // facebook
(25.07.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: andrei dascalescu, cinema dacia piatra neamt, festival de film piatra neamt, festivalul filmul de piatra 2017, scurtmetraje romanesti

Opinii: