REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmÎncepe Bucharest International Dance Film Festival 2019


     Miercuri, 4 septembrie 2019, începe cea de-a cincea ediție a Bucharest International Dance Film Festival, găzduit de șase spații din Capitală. Cinci zile de proiecții speciale, cine(dans)concert cu filme de arhivă, competiții de scurtmetraje internaționale și naționale, precum și masterclass-uri cu invitați de renume.
     Tema celei de-a cincea ediții a BIDFF - The Network/ Rețeaua - arată o maturizare a festivalului și marchează începutul unei noi faze de dezvoltare, atât prin integrarea în programarea oficială a filmelor din mai multe genuri, pentru diverse categorii de public, realizate de regizori de film, coregrafi, artiști vizuali, animatori și muzicieni, cât și prin inițierea unui laborator de dezvoltare de proiecte cinematografice care se află în prima fază de creație. 
     And Then We Danced, o co-producție Suedia-Georgia-Franța din 2019, în regia lui Levan Akin, care reprezintă totodată propunerea Suediei la Premiile Oscar, este filmul ce va deschide cea de-a cincea ediție a BIDFF și care va rula în prezența protagonistului Levan Gelbakhiani și a producătoarei Ketie Danelia.
     Un portret al unei societăți conservatoare care-și îndepărtează sau ignoră cetățenii care nu urmează „tradiția”,  And Then We Danced spune povestea lui Merab, un dansator care încearcă din răsputeri să se remarce în ansamblul național din care face parte și să-și croiască un viitor mai bun care să-l plaseze deasupra mediocrității și a sărăciei care-l înconjoară.
     Pe lângă cele 43 de scurtmetraje, din 18 țări de pe întreg mapamondul, care au intrat în cele 3 competiții - internațională, națională și cea dedicată musicalurilor - mai pot fi urmărite în cadrul festivalului o serie de evenimente unice în peisajul cinematografic românesc.
     Festivalul se încheie cu proiecția filmului documentar Maguy Marin: L'urgence d'Agir, în regia lui David Mambouch, care prezintă viața lui Maguy Marin - unul dintre cei mai importanți coregrafi de pe scena mondială.
     Evenimentele se vor desfășura la Institutul Francez - Cinema Elvira Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, Fabrica Gastropub, LINOTIP - Centru Independent Coregrafic, Apollo 111 și Centrul Național al Dansului București.
     Detalii: BIDFF // BIDFF FB  
 
(04.09.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: bidff 2019, bucharest international dance film festival 2019, film de dans

Opinii: