REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmBIDFF #5 – 8 scurtmetraje românești în programul Practices of the Self


     Bucharest International Dance Film Festival, unica manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans, care va avea loc între 4 - 8 septembrie, la București, reunește în competiție 43 de scurtmetraje, din care 8 sunt producții autohtone.
     În competiția națională - Practices of the Self, care a crescut considerabil de la prima ediție încoace, regizori și coregrafi români se întâlnesc anul acesta în web-ul complicat al sinelui. Opt scurtmetraje experimentale le vor reaminti privitorilor cum să se conecteze cu sinele și cu mediul în care trăiesc - When No One's Watching (RO, 2019, Teodora Zamfirescu), Pendulum (Selves in Perpetual Motion) (RO, 2019, Ioana Mischie), Singing Bodies (RO, 2018, Alexandra Bălășoiu), |DIS|CONNECTED (RO, 2019, Cătălin Rugina), RIVERƧE (RO, 2019, Daniel Dragoescu), Boot Camp (RO, 2019, Camelia Neagoe), Soup (RO, 2019, Corina Andrian) și Singuri acasă/Home Alone (RO, 2019, Jean-Lorin Sterian). Filmele se pot vedea vineri, 6 septembrie, ora 21:00, la Centrul Național al Dansului București.
     When No One’s Watching juxtapune arhitectura și comportamentul uman și redefinește convențiile sociale, arhitecturale și creative. Un băiat, prea tânăr pentru costumul său de afacerist și prea bătrân pentru a fi un nătărău, merge printr-o impunătoare clădire corporatistă, îngăduindu-și să dea curs unor fantezii comportamentale jucăușe și inadecvate.
     Pendulum este un film haiku care surprinde euri în mișcare perpetuă, într-un univers monocrom.
     În Singing Bodies ne desprindem de percepția socială asupra spațiului public, ne ascuțim simțurile și ne folosim corpurile ca expresie a muzicalității perceptibile și imperceptibile a orașului. Filmul propune o nouă referință a impactului propriu asupra mediului, o conștientizare a urmelor vizuale și sonore pe care le lăsăm în spațiu.
     |DIS|CONNECTED este despre pierderea în tumultul cotidian, despre sentimentul că nu avem nicio idee despre cine suntem cu adevărat. În acel moment încerci să restabilești conexiunea cu corpul tău, cu propriul suflet cu propria minte și astfel... devii deplin conștient că reconectarea nu este la fel de ușoară precum pare.
     RIVERƧE este o mică poveste spusă prin dans și mișcare, despre schimbarea modului în care noi, ca oameni, percepem și interacționăm cu spațiul nostru existențial, cu mediul înconjurător.
     Boot Camp este o metaforă vizuală a procesului de devenire, de părăsire treptată a copilăriei. Este o imagine a realității care se strecoară în lumea imaginarului, creând o atmosferă rigidă, claustrofobică. Este despre pragul dintre candoare iluzorie și singurătate. Oscilând între prezența reconfortantă a sinelui trecut și existența aparent goală din afara spațiului ei cunoscut, un copil devine treptat adult.
     Soup: „Am o idee, o propunere super tare, o să-ți placă pentru că eu știu ce-ți place./ Da, eu sunt de acord in principiu cu toate supele, ciorbele și sufletele deci e ok. Mă duc să fac baie la cap, deci, orice jonglează cu supa./ Ai să mori de plăcere.”
     Vedem locuirea ca pe ceva firesc, la care nu ne gândim niciodată, dar abilitatea de locuire e condiționata de mediul în care ne-am dezvoltat personalitatea, de interacțiunile cu familia și cu societatea. Singuri acasă este despre cum orice spațiu nou reface prima noastră locuire.
     Sarmalele Reci - MTV is my friend (regia Radu Popovici) va rula în afara competiției. Cristi, un tânăr cu o existență solitară și inutilă, a cărui unică bucurie este să asculte muzică pe MTV, trăiește o experiență extraordinară. De la călătoria cu Submarinul Galben până la apariția pe aceeași scenă cu trupa sa preferată, Sarmalele Reci, visul fantastic al lui Cristi îl schimba pentru totdeauna.
     Detalii: http://www.bidff.ro/competitia-nationala-19
(27.08.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: bidff 2019, competitie romaneasca, film de dans

Opinii: