REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Începe a doua ediție a ARCS Summer Camp din Seattle


     Asociația Culturală Control N continuă parteneriatul educațional început în 2018 cu American Romanian Cultural Society din Seattle, organizând cea de-a doua ediție a ARCS SUMMER CAMP, în luna iulie, în Seattle, SUA.
     Proiectul, demarat cu succes în 2018, are ca scop reconectarea copiilor din diaspora de pe coasta de vest a SUA la valorile culturii și identității românești. Prima ediție a taberei de vară ARCS a avut loc în lunile iunie – august 2018, a reunit un numar de 22 de copii de origine română, din jurul orașului Seattle, cu vârste cuprinse între 8 și 16 ani și s-a finalizat cu patru filme de scurtmetraj, realizate în totalitate de copii.
     Anul acesta, tabăra se desfășoară sub deviza Romanian Role Models (Personalități Românești de Excepție). Cei 20 de participanți la tabără vor descoperi „super-eroi” aparținând culturii românești, care au influențat soarta lumii prin curajul, viziunea și talentul lor, personalități precum Regina Maria, Ana Aslan, Geta Brătescu, Henri Coandă, Petrache Poenaru, Constantin Brâncuși și mulți alții. Proiectul are ca obiectiv principal asumarea apartenenței la identitatea românească prin asimilarea emoțională a valorilor naționale și consolidarea comunității de români din zonă. Printr-un tip de educație non-formală (joc, teatru, film, pictură, dans), asistați de tutori cu experiență, copiii își vor asuma și îmbrățișa identitatea românească, vor descoperi valorile și tradițiile țării din care provin, vor exersa limba română și vor valorifica biculturalismul care îi caracterizează.
     ARCS Summer Camp ediția a II-a va  avea loc în perioada 15 - 26 iulie 2019 la University of Washington, cu sprijinul local oferit de Ellison Center for Russian, East European and Central Asian Studies (REECAS) și Seattle International Film Festival (SIFF). Activitățile taberei vor fi coordonate, ca și în anul precedent, de regizoarea și scenarista Iulia Rugină și actrița Ioana Flora și vor cuprinde jocuri interactive de actorie, scriere creativă, fotografie, filmare și editare. Tabăra se va finaliza cu 4 filme de scurtmetraj, realizate în totalitate de copii și vorbite în limba română. Filmele rezultate, precum și un scurt making-of al taberei, vor fi prezentate publicului din Seattle pe 28 iulie, la Centrul Românesc de la Biserica Sfinții Trei Ierarhi și în cadrul celei de-a 6-a ediții ale Romanian Film Festival in Seattle, în toamna acestui an, la SIFF Cinema Uptown.
     Echipei de tutori i se alătură în acest an și Toto Horvath, cunoscut publicului din filmul documentar Toto și surorile lui (2014, regia Alexandru Nanău), în prezent un talentat actor, dansator și fotograf, membru al trupei de teatru Playhood din București.
     Tabăra include o vizită la Maryhill Museum, singurul muzeu dedicat vizitei Reginei Maria în zona Pacific Northwest în anul 1927, unde copiii vor putea descoperi colecția Reginei Maria.
     American Romanian Cultural Society are ca misiune promovarea culturii și tradițiilor românești, organizarea evenimentelor de consolidare a comunității prin educație, arte vizuale, film și literatură. Printre cele mai importante proiecte ARCS se numără Festivalul de Film Românesc, fondat în 2014, în parteneriat cu Seattle International Film Festival și Institutul Cultural Român. ARCS organizează expoziții de fotografie și artă plastică, concerte de muzică clasică și jazz, precum și lansări de carte, programe de educație (Romanian in High School și Club Piticot). În 2018 ARCS a deschis prima școală laică în limba română pentru copii între 7-13 ani din SUA.
     Detalii: www.controln.ro // www.arcsproject.org
(02.07.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: american romanian cultural society arcs, arcs summer camp 2018, ioana flora, iulia rugina, toto horvath

Opinii: