REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmICR susține prezența românească la Berlinale 2017


     Institutul Cultural Român a găzduit pe 23 ianuarie 2017, la sediul din Aleea Alexandru 38, o conferință de presă dedicată participării românești la Festivalul Internațional de Film de la Berlin – Berlinala 2017.
     Au participat criticul de film Iris Lackner (Israel), președintele Institutului Cultural Român, Radu Boroianu, directorul de imagine Andrei Butică, actorii Mircea Postelnicu, Diana Cavallioti și Adrian Titieni, co-scenariștii Cezar Paul-Bădescu și Iulia Lumânare, producătoarea Oana Iancu, actorul Tudor Aaron Istodor, regizoarea Ioana Mischie și Alina Sălcudeanu (CNC). Discuțiile au fost moderate de Cristina Liberis, secretar general adjunct al ICR.
     La ediția din acest an, desfășurată în perioada 9-19 februarie 2017, Institutul Cultural Român susține participarea românească pentru lungmetrajul Ana, mon amour (regia Călin Peter Netzer, film selecționat în competiție) și proiectul Căprioara (regizor Bogdan George Apetri, producător Oana Iancu; filmul participă la Co-production Market). La Shooting Star, program derulat în cadrul Festivalului de Film de la Berlin, participă actorul Tudor Aaron Istodor, iar la Berlinale Talents au fost selecționați Alexandru Potocean (actor), Ioana Mischie (regizor), Andra Popescu (producător), Carmen Tofeni (director de imagine), Matei Truță (distribuitor) și Monica Stan (scenarist). ICR susține, de asemenea, și standul românesc din cadrul European Film Market şi apariţia catalogului Romanian Films.
     Cel mai recent film al regizorului Călin Peter Netzer, Ana, mon amour, a fost selectat în competiția oficială a festivalului. Filmul este o adaptare liberă după romanul scriitorului Cezar Paul-Bădescu, Luminița, mon amour, „o ironie la adresa lumii în care trăim și a felului în care aceasta vede afecțiunea nervoasă și încearcă să ofere soluții de cele mai multe ori ridicole”, după cum a declarat autorul volumului și co-scenarist al filmului, Cezar-Paul Bădescu. Iulia Lumânare (co-scenarist) a menționat că „dorința nu a fost aceea de a face un film despre psihanaliză, ci unul psihanalitic”. Directorul de imagine Andrei Butică a povestit despre plăcerea de a lucra la această producție, iar actorii din rolurile principale, Mircea Postelnicu si Diana Cavallioti, au vorbit despre felul în care și-au construit personajele, având nevoie de o perioadă de introspecție și apelând chiar la un psiholog profesionist. Actorul Adrian Titieni, care a interpretat în film rolul medicului psihanalist, vede această producție ca pe „o oglinda a fiecăruia dintre noi și în același timp ca pe un punct de plecare în cunoașterea propriei identități”.
(24.01.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: ana mon amour film, cezar paul badescu, conferinta berlinale 2017, institutul cultural roman, participare romaneasca berlinale 2017

Opinii: