REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



HipTrip Travel Film Festival 2015: două documentare și cinci scurtmetraje românești


     La ediția a doua, HipTrip Travel Film Festival aduce publicului 5 scurtmetraje și două documentare românești, care ating tema călătoriei.

     Din calupul de scurtmetraje românești, care va rula sâmbătă, 10 octombrie, la Cinema Eforie, ora 17.00, fac parte: Călătorie la oraș (2003, r. Corneliu Porumboiu), Hello Kitty (2011, r. Millo Simulov), Ela, Panda și Madam (2013, r. Andrei Răuțu), Pui, cartofi prăjiți și-o Cola (2012, r. Emanuel Pârvu) și Excursie (2013, r. Adrian Sitaru).
     Către Nord, pe urme de Ural și Kamaz (r. George Oprea) este un documentar despre prima expediție românească în nordul extrem al Siberiei, la care au participat opt oameni și care au parcurs 30.000 de kilometri în 55 de zile, la temperaturi de până la -54 de grade Celsius. Proiecția va fi urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri.
     Despre experiența acesta, Mihai Țucă, unul dintre membri, spune: „În martie 2012, am mers în estul extrem al Siberiei, traversând integral Drumul Oaselor. Atunci ne-a venit ideea de a traversa Nordul Înghețat al Siberiei, pornind de la un simplu indicator, pe care l-am zărit într-un mic sat de crescători de reni, la vreo 200 km nord față de Kolîma, Drumul Oaselor către Magadan. Indicatorul îndruma către o localitate situată dincolo de Cercul Polar de Nord. Crezusem că am ajuns la capătul lumii, dar ne-am dat seama că sunt localități, oameni, viață și mai la nord de unde eram noi. Am călătorit iarna, singurul anotimp când se poate circula pe terenul altfel ostil și mlăștinos. Se poate merge doar pe suprafața înghețată a râurilor sau a Oceanului Arctic, singurele rute terestre practicate ocazional de șoferii de Kamaz-uri și Ural-uri, care aprovizionează micile așezări din zonă. Siberia este atât de curată și pură, fiind practic neatinsă de om, o „țară” în care m-aș întoarce în orice anotimp.”
     Al doilea documentar românesc de la HipTrip 2015 este Exploratorul (2013, r. Titus Muntean și Xantus Gabor), despre Emil Racoviță, pionerul cercetării vieții din Antarctica. Filmul urmărește expediția Belgica (1897-1899), prima științifică din Antarctica, alături de Roald Amundsen, Frederick Cook și căpitanul Adrien Gerlache.
     Cea de-a doua ediție a HipTrip Travel Film Festival va avea loc în perioada 8-11 octombrie la Cinema Union și Cinema Eforie și va aduce anul acesta la București 25 de filme din 10 țări precum India, Marea Britanie, SUA, Australia, Spania, Germania, Siberia, Canada, Iran și România.



Galerie Foto

Cuvinte cheie: adrian sitaru, către nord, pe urme de ural și kamaz film, corneliu porumboiu, emanuel parvu, exploratorul film, hip trip film festival 2015

Opinii: