REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



“Exploratorul” sau aventura cunoaşterii


     Un grup de români, puşi laolaltă de Fundaţia Arte Vizuale, a pornit pe urmele lui Emil Racoviţă. În peşterile din România, în Antarctica, în Patagonia, în adâncurile Mediteranei. Realizarea documentarului Exploratorul este, în sine, o aventură. Totul a început cu ideea de a spune povestea unui român celebru.
     După documentarea făcută în ţară cu prof.dr. Gheorghe Racoviţă, echipa lui Vivi Drăgan Vasile, producătorul filmului, a plecat peste mări şi ţări să filmeze. Speologul Cristian Lascu, producătorul executiv Ana Boariu, regizorul Xantos Gabor şi cameramanul Xantos Aron, însoţiţi de fotograful Helmut Ignat, au refăcut mare parte din drumurile lui Racoviţă.

 

     Exploratorul este Emil Racoviţă, pionier al cercetării vieţii din Antarctica, din adâncurile Mediteranei şi din peşteri, întemeietor al biospeologiei şi al primului Institut de speologie din lume, de la Cluj.
Documentarul are imagini filmate de echipa condusă de Cristian Lascu, dar şi fotografiile realizate de Emil Racoviţă în drumul său cu nava Belgica (1897-1899), prima expediţie ştiinţifică ce a iernat în Antarctica, printre membrii căreia s-au numărat Roald Amundsen, Frederick Cook şi căpitanul Adrien de Gerlache.
Chiar dacă ni s-a spus la şcoală că Emil Racoviţă este un “mare om de ştiinţă roman”, nu ştim prea multe lucruri despre istoria şi devenirea acestui om, iar Exploratorul ne aduce povestea uimitoare a vieţii lui. Emil Racoviţă (1868-1947) s-a născut la Iaşi, într-o familie de boieri moldoveni, ai căror strămoşi au fost domnitori ai Moldovei. Petrece copilăria la Şorăneşti, judeţul Vaslui, la conacul familiei. Începe şcoala la Iaşi, ca elev al lui Ion Creangă, apoi al lui Grigore Cobălcescu, studiind la Liceul „Institutele Unite”. Se înscrie la Facultatea de Drept din Paris, după dorinţa tatălui, şi obţine licenţa în 1889, fără să continue cariera juridică. Se înscrie la Facultatea de Ştiinţe din Universitatea Sorbona, Paris, după absolvirea căreia (1891) prezintă teza de doctorat în 1896. În 1897, este recomandat să participe ca naturalist al Expediţiei antarctice belgiene (1897-1899), la bordul navei Belgica, condusă de Adrien de Gerlache. În perioada expediţiei, descoperă o insulă pe care o numeşte Cobălcescu, în onoarea profesorului său, fav.ro/ro/portofoliu/documentar/177-explorer
La întoarcere, în 1900, este numit director-adjunct al Laboratorului Oceanologic „Arago” din Banyuls-sur-Mer, Franţa. După descoperirea unor noi specii de crustacee în peştera Cueva del Drach din Mallorca, vizitată în 1904, renunţă la cercetarea oceanologică, pentru a se dedica ecosistemelor subterane, fiind considerat, alături de Renée Jeannel, unul dintre întemeietorii biospeologiei ca ştiinţă. În timpul Primului Război Mondial, transformă laboratorul în spital militar. Gestul îi aduce recunoaştere din partea statului francez, care îi acordă titlurile de Cavaler (1922), apoi de Comandor (1927) al Legiunii de Onoare. În 1919, Racoviţă îşi schimbă iarăşi viaţa - primeşte postul de şef al catedrei de biologie al Universităţii din Cluj şi îşi aduce familia în România. La 26 aprilie 1920 înfiinţează primul Institut Speologic din lume, la Cluj. Devine membru al Academiei Române în 1920, pe care o prezidează între 1926-1929. După 1940 se refugiază la Timişoara, apoi revine la Cluj, unde moare la 11 noiembrie 1947. O biografie completă este pe emilracovita.blogspot.ro.
 

     Documentarul Exploratorul marchează toate aceste momente şi a fost finalizat de regizorul Titus Muntean. Montajul semnat de Nita Chivulescu alătură filmările echipei româneşti cu fotografii şi imagini de arhivă, pe o coloană sonoră realizată de Dana Bunescu.
Filmul este precedat de două segmente - un montaj 3D cu fotografiile stereoscopice realizate de Emil Racoviţă în Antarctica, aflate în colecţia Muzeului “Ştefan cel Mare” din Vaslui şi prelucrate de Radu Igaszag, şi o scurtă animaţie după desenele lui Racoviţă din timpul expediţiei, realizată de Alexandru Buzea. Desenele şi fotografiile se găsesc la fav.ro/ro/portofoliu/multimedia/186-emil-racovita.
Producţia a fost asigurată de Fundaţia Arte Vizuale şi co-producătorul Terra Incognita, cu sprijinul Consiliului Naţional al Cinematografiei şi al Administraţiei Fondului Cultural Naţional.
Prima vizionare a documentarului a fost organizată pentru copiii din comuna Dăneşti, care învaţă la Şcoala “Emil Racoviţă”. Filmul a avut premiera la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film Transilvania şi va fi difuzat de TVR.
 
 
 

(11.11.2013)

Cuvinte cheie: anca boariu berlogea, exploratorul film, fav production, titus muntean, vivi dragan vasile, xantos gabor

Opinii: