REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film“Grădina sovietică”, premieră națională pe 3 septembrie la MȚR


     Documentarul Grădina Sovietică, în regia lui Dragoș Turea, va avea premiera națională la Cinema Muzeul Țăranului în data de 3 Septembrie 2020. De curand el a putut fi vizionat în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) ediția XIX, în secțiunea „Zilele Filmului Românesc” unde a avut doua proiecții sold out.
     În timp ce investighează moartea misterioasă a bunicii sale, regizorul descoperă un experiment științific secret, dezvăluind planul secret al lui Nikita Hrușciov de a transformă Moldova în grădina Sovietică pentru aplicarea energiei atomice în
agricultură locală.
      În timp ce investighează moartea misterioasă a bunicii sale, regizorul descoperă un experiment științific, dezvăluind planul secret al lui Nikita Hrușciov de a transforma Moldova în grădina sovietică pentru aplicarea energiei atomice în agricultură locală. În documentarea lui, Dragoș Turea a intervievat oameni de știință precum geneticianul Vasile Cazangi și actualii angajați ai Institutului Genetic din Chișinău. 
     Scenariul este semnat de Dragoș Turea și Marian Crișan, montajul a fost realizat de Vadim Severin, imaginea Ion Borș, Alexandru Dumitru și Dragoș Cătărăuși semnează sunetul. Muzica originală este creată de Cristian Lolea. Producători sunt Dragoș Turea și Marian Crișan.
     Dragoș Turea s-a născut la Chișinău, în Republica Moldova în 1980. A absolvit Facultatea Regie Film din cadrul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișînău. Debutul regizoral a fost documentarul Vasile Mămăligă, protagonist fiind un personaj aventurier faimos născut în sec XIX originar din Moldova, film premiat cu premiul debut al Uniunii Cineaștilor în 2007. În 2010 a început producția celui mai mare proiect de până în prezent, documentarul de lungmetraj Grădina Sovietică, produs de propria casă de producție.
Detalii: Rova Film
(25.08.2020)

Cuvinte cheie: dragos turea, gradina sovietica documentar, marian crișan, muzeul țăranului român

Opinii: