REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Gala Premiilor UCIN va avea loc la Teatrul Național, pe 27 mai 2019


     Asociaţia Cineaştilor din România a luat naştere în anul 1963, la iniţiativa unor cineaşti legendari precum Victor Iliu, Ion Popescu Gopo, Mihnea Gheorghiu, Liviu Ciulei, Paul Călinescu şi Mircea Drăgan. În 1990, asociaţia a devenit Uniunea Cineaştilor din România, iar din 1972, Uniunea a început să decerneze anual premii, în cadrul Galelor UCIN, recompensând performanţele cinematografice din anul anterior.
     Teatrul Naţional va găzdui, pe 27 mai 2019, în sala Studio, cea de-a 47 ediţie a Galelor UCIN.
     „Premiile UCIN... Să spun că este o sărbătoare a filmului românesc? Poate este mult sau poate este puţin. Cu siguranţă aceste premii au o tradiţie şi o istorie de zeci de ani. Aceste premii au fost date sau primite de Iliu, de Gopo, de Mureşan, de Drăgan, de Bostan, de Mihu, de Marcus, de Urşianu, de Daneliuc, de Piţa, de Gulea, de Veroiu, de Tatos, de Mărgineanu, de Puiu, de Mungiu, de Netzer... generaţie după generaţie!
     Iată de ce Premiile UCIN nu reprezintă doar o sărbătoare ci şi un ritual pe care îl pregătim în fiecare an!
     Un juriu competent va aprecia creaţiile anului trecut. Sunt numeroase filme bune, premiate în mari festivaluri internaţionale. Sarcina juriului va fi pe cât de onorantă pe atât de grea. Le mulţumesc!
     Premiile UCIN înseamnă şi un spectacol, pentru că un asemenea eveniment trebuie privit şi de pe scenă dar şi din sală în ţinută de gală! Pentru toate pregătirile mulţumesc Izabelei Rudolf şi echipei Revolver.
     Evenimentul va fi înregistrat de TVR. Mulţumiri din partea tuturor cineaştilor.
     Premiile UCIN nu înseamnă doar învingătorii care primesc trofee. Înseamnă mult mai mult : este ocazia prin care breasla cineaştilor este solidară şi se respectă!”, spune Laurențiu Damian, președintele UCIN.
     Anul acesta gazda spectacolului, care se anunţă unul de excepţie, va fi Cătălina Alexandra Grama, alias Jojo. Dacă anul trecut muzica a fost în centrul atenţiei, anul acesta producătorii vor să surprindă cu o nouă abordare.
     Din juriul care va aprecia producțiile anului trecut fac parte: Cristi Puiu (regizor, președintele juriului), Manuel Cernat (critic și istoric de film), Aura Corbeanu (expert cultural), Dan Dediu (compozitor), Iosif Demian (regizor), Dana Duma (critic de film), Radu Igazsag (regizor film de animație), Melania Oproiu (monteur de film), Adrian Silișteanu (regizor, scenarist, producător), Tora Vasilescu (actriță) și Varujan Vosganian (scriitor).
     Gala Premiilor UCIN 2019 este un eveniment organizat de Uniunea Cineaştilor din România în parteneriat cu Centrul Naţional al Cinematografiei, proiect finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, producător Revolver.
     Detalii: www.ucin.ro // www.facebook.com/pg/GalaPremiilorUCIN
(18.03.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: cele mai bune filme din 2018, gala premiilor ucin, uniunea cineastilor din romania

Opinii: