REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film”Fotbal infinit”, de Corneliu Porumboiu, și fluiditatea octogonului


     Documentarul-eseu Fotbal infinit, realizat de Corneliu Porumboiu, se află acum în cinematografe. Producția 42km Film a fost selecționată la Festivalul de Film de la Berlin 2018, secția Forum, și se află în topul primelor 10 filme de la Berlinale, realizat de criticii de film de la Variety.com.
     Filmul este construit în jurul teoriei lui Laurențiu Ghinghină din Vaslui despre schimbările structurale din jocul de fotbal, dar nu numai. Este și despre îndrăzneala de a gândi fără prejudecăți, de a modifica ceea ce se poate în regula jocului, de a ieși din rutină. Ceea ce se poate aplica oricărui lucru din jurul nostru, de la sport la funcționarea birocratică a unui stat. Vezi episodul bătrânei de 90 de ani care își revendică un teren de 27 de ani.
     Discuțiile despre fotbal alternează cu amintirile din copilăria petrecută împreună la Vaslui, cu vizita în casa tatălui lui Laurențiu, care îi oferă lui Porumboiu o fotografie de la propria nuntă, cu încercarea de exemplificare a regulilor propuse de Ghinghină împreună cu o echipă care nu știe prea bine despre ce e vorba.  
     Toată povestea are fluiditate, ca terenul octogonal pe care îl propune Ghinghină. Discuțiile dintre el și Porumboiu, personaj în propriul demers, care pune întrebări și dinamizează conversația, au lejeritatea comunicării dintre oameni care se cunosc de mult timp, care împărtășesc pasiunea pentru fotbal. Corneliu Porumboiu a jucat fotbal în adolescență și doar un accident l-a trimis către o altă vocație. Este al doilea film despre fotbal, după Al doilea joc, în care el și tatăl lui, fost arbitru de fotbal, comentează un meci de fotbal de dinainte de 1989. Ideile cinematografice neconvenționale ale lui Corneliu Porumboiu surprind mereu, la fel ca teoria lui Ghinghină. Documentarul este realizat într-o pauză de lucru la Gomera, următorul lungmetraj de ficțiune al regizorului.
     La conferința de presă, Porumboiu a vorbit despre ce i-a trezit interesul pentru ideile novatoare despre fotbal ale lui Laurențiu Ghinghină, dar și felul în care s-au legat lucrurile la filmare, imaginea fiind asumată de Tudor Mircea. Cursivitatea poveștii a fost gândită la montaj, împreună cu Roxana Szel.
 
     La premieră au fost invitați fotbaliști din Generația de aur: Florin Prunea, Miodrag Belodedici sau Marius Lăcătuș.
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu
 
 


Galerie Foto

Cuvinte cheie: 42km film, corneliu porumboiu, fotbal infinit film

Opinii: