REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



„Fiul mării” deschide Maramureș International Film Festival 2019


     În perioada 04-06 octombrie, în municipiul Sighetu Marmației, se desfășoară festivalul internațional de film MMIFF2019 – Maramureș International Film Festival 2019.
     Azi, 05 octombrie, filmul Son of the Sea/Fiul mării (Iran), film de animație în regia lui Abbas Jalali Yekta, care a fost recompensat cu premiul City of Annecy Award în competiția Annecy International Animation Film Festival, a deschis programul competiției Best Short Film. Este povestea emoționantă a unui tată care se iluzionează cu un fiu ce-și trăiește fericit viața desenată pe pereții casei.
     Tot azi publicul sighetean este invitat să descopere modul original de a povesti despre frumusețea și fragilitatea Pământului făcând uz de imaginile captate de satelitul Himawari 8. Filmul A Year Along the Geostationary Orbit/Un an împreună cu satelitul orbital, regizat de Felix Dierich (Germania), a fost recompensat cu premiul Vimeo Staff Pick Award în cadrul festivalului Annecy IAFF.
     Filmul de animație Kingdom/Regat, în regia lui Tan Wei Keong (Singapore) și prezentat în festivalul Berlinale, combină variate tehnici de animație și reușește să construiască un întreg univers cu un număr minim de gesturi repetitive.
     Movements/Mișcări, regizat de Dahee Jeong (Coreea de Sud), are o durată de 10 minute și a fost prezentat în cadrul festivalului Cannes, în programul Quinzaine des Realisateurs. Tot în 10 minute, un copac baobab din Africa crește 0,008 mm, un câine Greyhound poate alerga 12 km și Pământul călătorește în jurul Soarelui pe o distanță de 18 000 km.
     In Love with Cinema/Îndrăgostit de cinema, în regia lui Askar Nurakun Uulu (Kyrgyzstan) ne vorbește despre fascinația pentru cinema care este întâlnită peste tot în lume deși nu toate cinematografele au ecrane uriașe și găleți de popcorn. Foarte tânărul personaj al filmului trebuie să fie inventiv că să reușească să vadă cinematograful local din interior.
     Proiecțiile au loc în Sala de spectacole a Centrului cultural Sighetu Marmației (piața Libertății nr.24 A) începând cu ora 17:00.
(06.10.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: dragos iuga, festival de film sighetu marmatiei, filme de animatie, maramures international film festival

Opinii: