REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmFilmele One World Romania 11 se văd pe Cinepub


     Duminică, 25 martie, s-a încheiat cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania. Timp de zece zile au fost proiectate 90 de filme, s-au dezbătut subiecte actuale alături de cei peste 100 de invitați și de un public numeros.
     În săptămâna care urmează (26 martie – 1 aprilie) vor fi disponibile online șapte filme documentare din selecția celei de-a 11-a ediții a festivalului One World Romania, prin platforma CINEPUB. Tot pe CINEPUB sunt disponibile și înregistrările a câteva evenimente conexe din perioada festivalului – Cross Talk Alexandru Solomon și Radu Jude, Andrei Rus în dialog cu Ivanei Mladenović și Adi Schiop și Arhivele de film ale fostului bloc comunist.
     Cele șapte filme găzduite de Cinepub până pe data de 1 aprilie sunt: Copiii libertății, Mamă copil Fiecare zid e o poartă, Cântecele angajate ale lui Colette Magny, Nu e bine să vorbești, Revoltele studenților cehi și Pacea să fie cu voi. Toate cele șapte documentare sunt disponibile gratuit, exclusiv pe teritoriul României.
     Până la următoarea ediție a festivalului, Asociația One World Romania continuă programele sale tradiționale pe tot parcursul anului: One World Romania la Școală, KineDok, Civil Society Pitch și proiectul de redescoperire a arhivelor Studioului Alexandru Sahia. Ne puteți urmări pe site-ul www.oneworld.ro sau pe pagina oficială de Facebook: www.facebook.com/one.world.romania.
     Copiii libertății a fost inclus în secțiunea „Învăț și dezvăț” a festivalului. Este un film pentru părinții frământați de întrebări despre formule de educație alternativă capabile să ofere copiilor mai mult spațiu de reflecție și decizie decât sistemul de stat. Problema cea mai arzătoare care iese la iveală: cum va putea un copil educat alternativ să fie integrat ulterior în sistemul mainstream? Este educația alternativă o fabrică de inadaptați? Documentarul este disponibil aici: https://youtu.be/N1A9-9rymnM.
     Mamă copil, parte din secțiunea „Trecutul prezent” este un film despre răni individuale perpetuate în familie către generațiile următoare. Organizat în jurul unor conversații purtate de patru adulți cu mamele lor vârstnice, acest film cameral dezvăluie cu delicatețe complexitatea relațiilor în interiorul familiilor constituite prin căsătoria unei minore cu un bărbat matur, adesea bătrân. Documentarul este disponibil aici: https://youtu.be/wluPAISfvVM.
     Din aceeași secțiune, Fiecare zid e o poartă spune povestea regizoarei Elitza Gueorguieva despre istoria trăită în fața televizorului, la granița dintre două lumi: Bulgaria comunistă și lumea incertă care i-a urmat. Fiica unei jurnaliste de televiziune care produce o emisiune culturală începută în comunism și extinsă în anii ’90, regizoarea montează secvențe de arhivă din emisiunile mamei, pe care le dublează cu un comentariu subiectiv-nostalgic pe marginea televiziunii ca mediu-document al istoriei și a șocului trăit de bulgari după prăbușirea regimului comunist. Documentarul este disponibil aici: https://youtu.be/VBBMnH3fOQk.
     Cântecele angajate ale lui Colette Magny – inclus în secțiunea „Arta care mișcă lumea” – prezintă o figură impozantă și intransigentă, plină de o energie activistă, cu o voce răsunătoare, plină de încredere stângistă galică, Colette Magny a avut o carieră neobișnuit de lungă din anii ’60 până în anii ’90, trecând de la jazz la anti-poezie la blues într-o fervoare creativă care nu ar fi fost posibilă în zone mai tradiționale ale show business-ului. Documentarul este disponibil aici: https://youtu.be/17pU8u1n834.
     Nu e bine să vorbești a fost prezentat în secțiunea „Politicile sexului (LGBTQ)”. Regizoarea Hui-Chen Huang locuiește cu mama ei, dar vorbește cu ea arareori. Preoteasă taoistă care se ocupă de funeralii și înrăită a jocurilor de noroc, Anu nu vrea să vorbească despre ce a făcut-o să-și părăsească soțul, despre diversele ei prietene de-a lungul timpului și despre locul ei în societatea taiwaneză, un loc profund homofob, deși este primul din Asia în care au fost legalizate căsătoriile între persoane de același sex. Documentarul este disponibil aici: https://youtu.be/KH906JlefGw.
     Revoltele studenților cehi, inclus în secțiunea „1968: după 50 de ani”, este realizat în anticiparea aniversării și ne prezintă primăvara de la Praga din interior, prin detalii oferite de cei care au participat la ea și au construit-o, de fapt. Personaje deja familiare, foști tineri est-europeni ai anilor ’60 deveniți adulți - mulți dintre ei intelectuali, dar nu numai - spun povestea acelor vremuri cu perspectiva și împăcarea martorilor istoriei mari. Documentarul este disponibil aici: https://youtu.be/I70T414ShGI.
     Pacea să fie cu voi, prezentat în cadrul secțiunii „Caut țară” este realizat de Wissam al-Zoabi. El trăiește și studiază în România. Acum doi ani s-a întors în Siria, țara unde își are rădăcinile, să filmeze într-o zonă controlată de militanții anti-guvernamentali din Armata Liberă Siriană (FSA), opusă atât regimului lui Bashar al-Assad cât și rebelilor fundamentaliști. Wissam alcătuiește un tablou de viață pe fundal de război, în așteptarea păcii ce pare să nu mai vină. Documentarul este disponibil aici: https://youtu.be/L4QwxSE318Y.
(27.03.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: cinepub.ro, documentare one world, filme online, one world romania 2018

Opinii: