REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmFilme și dezbateri la FFE 2017


     Festivalul Filmului European sărbătorește Ziua Europei cu peste 60 de filme, dintre care peste 35 vor fi vizionate în premieră în România. Însă Festivalul nu se rezumă doar la vizionări clasice, ci își provoacă publicul la dezbatere și îl invită să experimenteze realitatea virtuală.
     Ediția cu numărul 21 a FFE are următorul calendar: București (4 – 11 mai); Iași (12 – 14 mai); Tîrgu Mureș (19 -21 mai); Gura Humorului (19 – 21 mai) și Timișoara (26 – 28 mai). Pentru prima dată în istoria sa, filmul de gală, Cealaltă parte a speranței (regia Aki Kaurismäki) va deschide programul Festivalului în toate cele cinci orașe.
     Filmul lui Gabriel Achim, Ultima zi, va putea fi, de asemenea, vizionat în toate cele 5 orașe, în prezența membrilor echipei, iar la București va fi proiectat la gala de închidere din 11 mai, la Cinema Muzeul Țăranului. Cel mai recent film al lui Radu Mihăileanu, Povestea iubirii (2016) va putea fi vizionat în avanpremieră, înainte de premiera de la TIFF, la Grădina de vară din Timișoara, sâmbătă 27 mai.
FFE 2017 propune 64 de documentare, filme biografice, drame, comedii, animații, filme thriller și horror, scurtmetraje și mediumetraje, filme experimentale și proiecții VR (realitate virtuală). Dintre acestea, 42 au fost lansate în 2017 și 2016.
     Gala de deschidere și proiecțiile din secțiunea specială ARTE vor avea loc la Muzeul Național de Artă al României – sala Auditorium, iar celelalte spectacole din București vor avea loc la Cinema Muzeul Țăranului - Studioul „Horia Bernea”, Cinema Elvire Popesco, Centrul Ceh, Institutul Cervantes și Spațiul Public European. Accesul la proiecțiile din edițiile locale și la cele de la centrele culturale din București este gratuit.
     Secțiunile speciale ale Festivalului sunt: Agora, Arte, Lux, Bandă desenată, Public Tânăr și Film Republica Moldova
     În completarea secțiunii Agora, FFE organizează, independent sau în parteneriat, dezbateri pe teme relevante pentru societate: Trafic de persoane și alegeri de viață (pe 5 mai, la Talent Garden, ora 11:30), dezbatere bazată pe filmele Fixeur (2016) și Marija (2016); Migrație, acceptarea prin empatie (în parteneriat cu festivalul SUPER, 8 mai, Institutul Cultural Român, ora 16:00), dezbatere bazată pe Cealaltă parte a speranței (2017); Pregătind poziția României în reforma politicii europene de audio-vizual (8 mai, Talent Garden, str.  Ion Brezoianu 23-25, ora 11:00); #ReconstruimEuropa de la Sarajevo (în parteneriat cu SNSPA, 11 mai, Aula SNSPA, ora 18:45), dezbatere bazată pe filmul Asediul (2016).
     Programele educative pentru tineri și pentru profesori sunt realizate în parteneriat cu criticul de film Ileana Bîrsan și cu programul CinEd al Institutului Francez, derulat de Asociația Culturală Macondo.
     Festivalul va premia trei dintre spectatorii plătitori de bilete cu câte un abonament pe un an la MUBI.com.
     Detalii: www.ffe.ro


Galerie Foto

Cuvinte cheie: conferinta ffe 2017, festivalul filmului european 2017, gabriel achim, povestea iubirii film, radu mihaileanu, ultima zi film

Opinii: