REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmFilme românești în selecția Festivalului „Lună Plină” de la Biertan 2016


     Festivalul de Film Horror & Fantastic „Lună Plină” de la Biertan începe pe 25 august și,  timp de patru zile, își va trece spectatorii, cu șoc și groază, prin toate colțurile lumii. Grozăviile se vor petrece în Grădina Méliès, Cinema Vertigo și Sala Karloff, dar și la terasa „La Țăruș”.
     Șase lungmetraje intră în competiția pentru Trofeul „Lună Plină”, la cea de-a cincea ediție. Spania va pune stăpânire pe Grădina Méliès, chiar în prima seară a festivalului, odată cu Mi gran noche, cel mai recent film al renumitului regizor Álex de la Iglesia, prilej de excese bahice, satiră și explozii histrionice tipice pentru un Revelion televizat local. O raritate, România e prezentă în program cu Vizitatorul, debutul în lungmetraj al lui Jamil Hendi cu Ionuț Grama, Oana Irina-Dușu și Andreea Boșneag în rolurile principale. Un horror autohton despre un apartament cu o istorie sumbră și tinerii care se mută în el.
     AaRC s-a aflat pe platourile de filmare pentru Vizitatorul și a realizat un reportaj pe care poate fi văzut aici.
     În producția daneză Shelley (regia Ali Abbasi), proiectată la Berlinale, o tânără româncă (interpretată de Cosmina Stratan) acceptă să fie mamă surogat pentru un cuplu care nu poate avea copii, dar lucrurile se dovedesc a nu fi atât de simple. Din India vine Ludo (regia Q, Nikon), o poveste sângeroasă - interzisă minorilor - despre patru adolescenți și un joc blestemat.
     Filmele de groază suedeze sunt reci și necruțătoare cu personajele lor. În multi-premiatul Sensoria (regia Christian Hallman), Caroline, bătută oricum de soartă, își dorește un nou început și schimbă apartamentul, moment în care realizează că nu este atât de singură pe cât ar crede și pe cât și-ar dori. Din Argentina aflăm cum e cu teroarea la psihiatru - Presagio / Omen (regia Matias Salinas) e povestea unui tânăr scriitor pe care terapia după moartea soției și a copilului îl catapultează într-un univers halucinant, la granița dintre real și fantastic.
     Competiția de scurtmetraj include șapte producții care vor concura pentru Premiul Publicului, selectate de criticul de film Cătălin Mesaru: Ermida, Mayday, La Voce, Death Sentence, The Procedure, Leshy și Somnul lui Richi, al lui Lari Gligor și Iulian Stanciu.
     Pentru că anul acesta se împlinesc 30 de ani de la lansare, în atmosfera unică a Biertanului, spectatorii îi vor putea revedea pe David Bowie și Jennifer Connelly în iconicul Labyrinth (regia Jim Henson, 1986). Ca în fiecare an, neegalatul, mereu surprinzătorul și adictivul Rocky Horror Picture Show (regia Jim Sharman, 1975) va închide festivalul.
     Detalii: www.lunaplinafestival.ro
 

 
(17.06.2016)

Cuvinte cheie: biertan 2016, cosmina stratan, festivalul de film horror & fantastic luna plina, ionut grama, jamil hendi, vizitatorul 2016

Opinii: